Kontrastfärger förstärker din ögonfärg

Ett smart knep när du ska göra en ögonsminkning är att tänka på kontrastfärger. Med rätt färger kan du nämligen framhäva din ögonfärg, vilket gör din look snyggare och mer komplett. Framhäv gröna ögon med en lila nyans, eller blå ögon med en röd nyans. Här kan du läsa mer om kontrastfärger och vilken färg som passar just dig och din ögonfärg.

Framhäv din ögonfärg med kontrastfärger

Vad menas egentligen med kontrastfärger? Det är en färg man använder för att förstärka och framhäva en viss färg, t.ex. din ögonfärg. Detta är något som används mycket inom makeup-artistyrket, men du kan även applicera detta i din sminkrutin. Kontrastfärger är den raka motsatsen mot den färg du vill framhäva. Med hjälp av ett färghjul kan du se vilka kontrastfärger du bör anpassa dina ögonskuggor med. Här nedan hjälper vi dig med kontrastfärger för respektive ögonfärg, grön, brun och blå.

 • Välj ut vilken färg du vill framhäva
 • Se vilken den motsatta kontrastfärgen är
 • Anpassa din ögonsminkning utefter kontrastfärgen

Framhäv gröna ögon

Framhäv gröna ögon med en lila nyans på din ögonskugga. Den lila nyansen gör att din gröna ögonfärg blir starkare och framhävs mer. En annan färg som du kan använda är rött. Många tycker dock att röd är en svår ögonskuggsfärg, men ett tips är då att du i stället applicerar det på läpparna. För dig som inte gillar starka färger kan du även framhäva gröna ögon med röd/bruna matta eller metallfärger.

 • Lila, rosa eller röda nyanser
 • Röda läppar framhäver gröna ögon
 • Fint med matt eller skimrande ögonskugga

Framhäv bruna ögon

Många upplever att det är svårt att framhäva bruna ögon. Men sanningen är att det inte alls är svårt. För bästa effekt ska du använda starka kontrastfärger som blått, lila och grönt. Tänk på att bruna ögon ofta har olika nyanser, att de exempelvis drar mer mot gult eller rött. Detta är bra att ha i åtanke när du väljer kontrastfärg. Om du inte föredrar starka färger funkar det även med mer matta nyanser.

 • Blå, lila eller röda nyanser
 • Tänk på att bruna ögon har olika nyanser
 • Starka färger, men funkar även med matta nyanser

Framhäv blåa ögon

Framhäv blåa ögon med en röd färg. Den röda färgen gör att dina blåa ögon förstärks och får ett mer djup. Andra kontrastfärger som också passar är nyanser som går i orange och brunt. Ett tips är att använda metalliska ögonskuggor i dessa nyanser, de blir en riktigt snygg effekt som framhäver blåa ögon på ett vackert sätt.

 • Röd är den bästa färgen
 • Orange & bruna nyanser funkar också
 • Metalliska ögonskuggor ger snygg effekt

Film om färgkontraster

Ögonskuggor - Tips på märken

Nu när du lärt dig mer om kontrastfärger så vill vi tipsa dig om bra märken som säljer ögonskuggor. Ögonsminkning behöver inte vara svårt, med rätt ögonskuggor och kontrastfärger kan du få till ett riktigt snyggt och professionellt resultat. Vanliga märken är RCMA och NYX, här nedan kan du läsa om fler populära märken.

Sugarpill Sverige

Ett veganskt sminkmärke som inte testar på djur. Utbudet är däremot inte stort av sugarpill. Sverige har endast en återförsäljare och det är Beautylish.com.

Anastasia

Ett modernt och trendigt varumärke av olika ögonskuggspaletter. Välj bland starka färger eller mer matta eller skimrande. Finns att köpa på Kicks, Lyko och Sephora.

Revolution

Populärt och prisvärt varumärke av ögonskuggor. Välj bland paletter eller 1-pack. Färger i alla olika nyanser och styrkor. Finns att köpa hos Cocopanda, Nordicfeel och Lyko.

Estetisk ögonlocksplastik

Många upplever problem med sina ögonlock, allt från omformad hud till att ögonlocket hänger eller har överflödigt fett. Det är inte bara en fysisk åkomma som är jobbig, utan det kan även påverka andra saker som självförtroende och att det är svårare att sminka ögonen.

För dig som upplever dessa problem vill vi tipsa om ögonlocksplastik hos Nordiskakliniken.se. Hos dem kan du få konsultation och hjälp med dina problem, då de är specialister på plastik så som ögonlocksplastik. Stockholm har ett stort utbud av denna operation, men vi rekommenderar att du besöker denna sida för att läsa mer om hur denna operation kan hjälpa dig. På sidan kan du bland annat läsa om:

 • Vad ögonplastik är
 • Hur det kan hjälpa dig
 • Kostnad för operation