Kemisk peeling-behandling

Kemisk peeling-behandling är ett sätt att exfoliera huden med hjälp av anpassade syror. Det här görs på en professionell klinik. Det är just om sådana kliniker och deras olika hudbehandlingar du kan läsa på denna sida.

Vad är kemisk peeling?

Under en behandling med kemisk peeling appliceras syror på huden. Syrorna gör så att döda hudceller och det yttersta hudlagret avlägsnas effektivt. Detta kallas för exfoliering. Efteråt får friska hudceller chans att göra sitt. Detta innebär bland annat att ojämn och skadad hud kan förnyas, bli mjukare och slätare. De syror som används anpassas utifrån dina förutsättningar.

Kemisk peeling-behandling på klinik

En kemisk peeling-behandling bör utföras på en klinik som har just denna behandlingsform som specialitet. Nedanför följer exempel på kliniker som har stor erfarenhet av att göra behandlingar av det här slaget:

Sveriges Skönhetscenter

På Sveriges Skönhetscenters kliniker i Stockholm görs olika former av kemisk peeling. Behandlingen varar oftast under flera tillfällen. När, var och hur bestämmer du och kliniken under en första kostnadsfri konsultation. Valet av syra anpassas efter din hud och därför provas syran på en begränsad yta, så att du verkligen får den bästa effekten av kemisk peeling från början.

Till Sveriges Skönhetscenter

Nordiska Kliniken

Kemisk peeling kan göras på Nordiska Kliniken i Stockholm city. Även här finns olika behandlingsalternativ när det gäller val av syror och antalet gånger som krävs för ett lyckat resultat. Utnyttja därför möjligheten att rådfråga kliniken om de olika förutsättningarna först, och få en personlig plan med eventuellt kompletterande behandlingar till kemisk peeling.

Till Nordiska Kliniken

Acnespecialisten

Acnespecialisten är proffs på acnebehandlingar och gör kemisk peeling i syfte att behandla acneärr, bland mycket annat. De har ett koncept kring att behandla acne och dess effekter, så det är en bra idé att börja med deras kostnadsfria hudkonsultation innan du bestämmer dig för om du ska välja kemisk peeling eller någon annan behandlingsform.

Till Acnespecialisten

Kan behandlas med kemisk peeling

En rad olika hudproblem kan behandlas med hjälp av kemisk peeling. Du kan exempelvis minska effekten av acneärr och pigmentfläckar genom att det yttersta, skadade hudlagret skalas bort och lämnar plats åt ny hud.

Acneärr

Acneärr måste inte vara ärr för livet. Om du har haft acnebesvär och nu betalar priset i form av ärr finns hjälp att få. Tack vare den kemiska peelingens exfolierande egenskaper jämnas huden ut både vad gäller färg och struktur. Behandlingen kan även hjälpa mot acne.

Brännskada

Denna form av peeling syftar till att skala bort det yttersta hudlagret så att ny hud kan växa i dess ställe. Vid lättare, och alltså ytliga, brännskador väljer en del att göra denna behandlingstyp för att stimulera nybildningen av hudceller och ny, frisk hud.

Pigmentfläckar

Pigmentfläckar är ojämnheter som gör att huden ser olikfärgad ut. Peelingbehandlingar kan minska färgskiftningarna i huden just för att det översta, ojämna hudlagret skalas bort och ersätts av ny hud. Det är inte ovanligt att pigmentförändringar uppstår om huden solskadas.

Efter kemisk peeling-behandling

När du har genomgått en kemisk peeling-behandling är det viktigt att du låter det behandlade området läka i lugn och ro. Låt med andra ord huden vila från sådant som tär på den. Återfukta och UV-skydda dock huden omsorgsfullt.

Eftervård

Förutom att låta huden läka i lugn och ro bör du alltså se till så att den återfuktas och skyddas från UV-strålar. Om du skulle få eventuella hudflagor ska du inte pilla på dessa, utan bege dig till kliniken för att få hjälp att avlägsna flagorna.

Resultat

Resultatet efter ett x antal behandlingar är en jämnare och mjukare hy. Du märker i regel en positiv effekt redan efter en behandling, men för bästa resultat brukar 4 till 6 behandlingar rekommenderas. Huden både känns och ser slätare ut efter fullföljd behandling.

Eventuella biverkningar

Eftervården är alltid lika viktig efter att du genomgått en peeling av det här slaget. När du gjort en behandling kan huden kännas irriterad, så låt den vila. Det initiala mötet med kliniken syftar till att motverka risken för biverkningar. Vid vissa hälsotillstånd kommer du exempelvis rekommenderas annan hudvård.

Kemisk peeling – hur ofta?

Det brukar vanligen gå minst 4 veckor mellan de olika behandlingstillfällena. Beroende på din individuella plan kommer 4 till 6 peelingar krävas för ett så bra resultat som möjligt. Både dina egna förutsättningar och den sorts syror som används kan påverka hur lång tid som måste gå mellan besöken.