Färga ögonbryn och fransar

Idag är det många som väljer att färga ögonbryn och fransar, för att slippa sminka dem varje morgon. Att färga ögonbryn på salong är det som vanligen ger allra bäst resultat, men det går även bra att färga både ögonbryn och fransar hemma.

På den här sidan kommer vi att guida dig genom olika metoder för att både forma och färga bryn och fransar, oavsett om du väljer att göra det på salong eller hemma. Vi kommer gå igenom priset, men även steg för steg beskriva hur du kan få snygga, färgade fransar och bryn hemma om du inte vill gå till salong.

Om du får frans- eller brynbehandlingar på salong är det bra att komma ihåg att du som konsument alltid har rätt att klaga om behandlingen inte utförs på ett professionellt sätt och du är missnöjd. Du kan läsa mer om dina rättigheter på Hallå konsument som är drivs av Konsumentverket.

Färgning av ögonbryn och ögonfransar

Det vanligaste sättet att fixa ögonbryn på salong eller hemma är att använda färg som är anpassad för just ändamålet. Du kan vanligtvis färga bryn och fransar med samma typ av färg, men oftast vill man ha olika nyanser. Färgning av ögonbryn håller i cirka 4-6 veckor. Pris för att färga ögonbryn på salong varierar men ligger ofta mellan 200 – 500 kronor. Att färga ögonfransar är oftast lite billigare, men prisvärdast brukar ett paketpris vara. Behandlingen tar cirka 30 minuter.

Sveriges Skönhetscenter i Stockholmsområdet erbjuder många skönhets- och hudbehandlingar som utförs av utbildade experter. I deras salonger kan du också ta hand om dina bryn och fransar på olika sätt. Du kan forma och färga fransar och bryn på deras salonger. Genom att forma och färga dina bryn och fransar får du en fräsch och elegant look som håller i flera veckor. Dessutom erbjuder de även fransförlängning som görs av certifierade fransstylister. Fransförlängningar är ett utmärkt sätt att ge dina fransar den volym och längd som mascara inte kan ge. Fransförlängning håller 3- 5 veckor innan de behöver en underhållsbehandling. Kolla in frans- och brynbehandlingar på deras webbplats.

Formning & Plockning av ögonbryn

Plockning av ögonbryn brukar ske innan färgningen. Plockningen görs för att få till en fin form på ögonbrynen, samt få bort strån som hamnat på villovägar. Den vanligaste metoden för plockning och formning av bryn är med hjälp av en pincett, men även trådning har blivit allt mer populärt. Oftast ingår både plockning och färgning av bryn i en behandling, och det tar cirka 30 – 45 minuter. Bara en plockning brukar kosta runt 100 – 200 kronor.

Phibrows microblading – Pigmentering ögonbryn

Phibrows microblading är en slags semipermanent pigmentering av ögonbryn. Det passar dig som inte vill behöva gå till salong och färga ögonbrynen regelbundet. Den här metoden av färgning av ögonbryn håller i cirka tre år, men brukar behöva fyllas på efter cirka 1-2 år. Phibrows microblading kostar mellan 2 500 – 3 000 kronor men ger alltså ett resultat som håller mycket länge. Letar du efter en salong i Stockholmsområdet? Sveriges Skönhetscenter erbjuder Phibrows microblading som utförs av en utbildad brynstylist. Denna metod för pigmentering av ögonbryn ger ett naturligt, långvarigt resultat till dina bryn.

Färga bryn & fransar hemma – Steg för steg

Om du av någon anledning inte vill fixa ögonbryn på salong kan du göra det hemma. Det finns skönhetsbutiker som säljer kit för att färga bryn och fransar hemma. Här kommer vi att ge dig en steg för steg -guide om hur du färgar dina ögonbryn eller fransar hemma, och får ett riktigt bra resultat.

1

Välj rätt färg

Det första du behöver göra är att välja vilken färg du vill ha. Oftast blir det snyggast att välja en nyans som är något mörkare än dina egna bryn. Ska du färga fransarna brukar en svart färg ge bäst resultat. Du behöver själva färgen, väteperoxid, vaselin och lite verktyg. Verktygen du behöver är en kopp att blanda färgen i, en pensel att applicera med, pads för att ta bort färgen med och eventuellt tops.

2

Förbereda & Skydda hudområdet

Vid färgning av bryn bör du först plocka och forma dina bryn så som du önskar dem. Se till så att inga rester av smink eller produkter finns kvar. Sedan ska du skydda huden runt om genom att stryka på vaselin.

3

Blanda ögonbryns- eller fransfärg

Nu är det dags att blanda färgen. Blanda cirka hälften färg och hälften väteperoxid. Det brukar räcka med en sträng på 2 cm färgpigment. Blanda ihop de två komponenterna ordentligt med penseln eller med en pinne av något slag. Du kan använda ett vanligt litet glas för att blanda, men det finns även speciella koppar att köpa.

4

Applicera bryn- eller fransfärg

När du har blandat ihop komponenterna ordentligt är det dags att applicera färgen. Det gör du med en liten sminkpensel. När du färgar brynen bör du börja med att applicera färgen där du har ljusast strån. Var noga med att du får färg på varje strå. När du färgar fransarna bör du vara försiktig med att få in färg i ögonen. Ta genast bort med en tops om det råkar ske.

5

Verkningstid

Hur länge färgen ska verka beror på hur mörkt resultat du vill ha. Längre verkningstid ger ett mörkare resultat. Verkningstiden kan också variera mellan olika fabrikat på färg, läs därför på instruktionerna. Men cirka 3 minuter som minst och runt 10 minuter som längst brukar vara tillräckligt. Låt färgen verka en kort stund första gången du färgar brynen.

6

Tvätta & Torka bort färg

När färgen har verkat så länge som du önskar är det dags att tvätta bort den. Det gör du genom att blöta en bomullspad och helt enkelt dra över ögonbrynen eller fransarna. Gnugga inte, utan svep istället försiktigt flera gånger för att få bort all färg. Torka gärna med en torr bomullspad eller papper efter för att få se resultatet.

Vanliga frågor om färgning av fransar & ögonbryn

Hur ofta färga fransar och bryn?

Du kommer att behöva färga dina fransar och bryn cirka var 3-6:e vecka om du hela tiden vill att färgen ska se skarp och fräsch ut.

Vilken färg ska jag välja för ögonbryn eller ögonfransar?

Till ögonfransarna kan du gärna välja svart färg. Till ögonbrynen brukar en brun eller gråaktig nyans bli snyggast. Det beror på din hudton och din hårfärg. Välj gärna den ljusare nyansen om du väljer mellan två olika.

Hur länge håller färg för bryn och fransar?

Färgning av ögonbryn och fransar kan hålla uppemot sex veckor, men beständigheten kan variera kraftigt. En del kan behöva färga om sina ögonbryn varannan vecka för att få ett bra resultat.

Är ögonbrynsfärgning säkert för känslig eller allergisk hud?

Om du har känslig hud kan det vara bra att färga ögonbrynen på salong med bra kunskaper om just detta. Vill du färga hemma är det bra att prova färgen på en liten yta först för att se om du reagerar på den.