Vad är Microneedling?

Microneedling är en djupgående medicinsk ansiktsbehandling som utförs för att fräscha upp huden, få en föryngrande effekt eller för att minska ärr från exempelvis acne. Behandlingen utförs genom att man med små nålar skapar mycket små skador på huden, och på så vis startar igång hudens egen läkningsprocess. Det är en avancerad behandling som endast utförs på klinik eller salong av en utbildad hudterapeut.

Djupare behandlingar kan vara något smärtsamma, men du kan då få smärtstillande kräm. Resultatet av behandlingen är mycket bra och är även beständigt. Behandlingen består av flera kurer, och avslutas med en hyaluronsyra som boostar huden.

Det finns också en europeisk standard för denna typ av hudbehandling som är en estetisk icke-kirurgisk medicinsk behandling. Syftet med standarden är att garantera patientsäkerheten och minska risken för komplikationer. Du kan läsa mer på sis.se, webbplatsen för Svenska institutet för standarder.

Effekter av Microneedling

  • Minskar acneärr.
  • Minskar akne.
  • Minimerar förstorade porer.
  • Föryngring av huden.
  • Minskar linjer och rynkor.
  • Motverkar milier.
  • Slätare hudstruktur och hudton.

Microneedling-behandling

Microneedling-behandling består av flera nålar som snabbt penetrerar huden. Det finns olika typer av microneedling och Dermapen är en av de effektivaste och skonsammaste. Behandlingen passar dig som vill ha ett rejält och tydligt resultat. Den kan hjälpa till att motverka föråldrad hud, men också hudproblem såsom acneärr, pigmenteringar och hudbristningar. Vanligtvis görs microneedling i kombination med behandling av ett serum som slussas ner direkt i huden och som boostar huden extra mycket. På så vis får du ett ännu bättre resultat av din microneedling behandling.

Acnespecialisten

Då microneedling är mycket effektiv behandling mot akne och acneärr kan du hitta microneedling hos Acnespecialisten. Det rekommenderas att boka deras kostnadsfritt konsultation före behandlingen så att deras utbildade hudexperter kan skapa en skräddarsydd hudbehandlingsplan baserad på din hudtyp.

Acnespecialisten

Nordiska Kliniken

Nordiska Kliniken i Stockholm erbjuder avancerad microneedling behandling även känd som Dermapen 4. Det är den senaste metoden för microneedling som stimulerar kollagenproduktionen och passar alla hudtyper. Om du är intresserad av Dermapen microneedling, kontakta Nordiska Kliniken för att lära dig mer och boka tid.

Nordiska Kliniken

Sveriges Skönhetscenter

Bor du i Stockholmsområdet och letar efter microneedling behandling är det bra att kolla Sveriges Skönhetscenters microneedling-behandling som kan utföras på flera olika salonger i området. På deras salonger kan du även välja en Dermapen-behandling som är en form av microneedling för att stimulera kollagen och förbättra hudens struktur.

Sveriges Skönhetscenter

1. Konsultation

Innan du utför din microneedling behandling bör du alltid göra en kostnadsfri konsultation med en hudterapeut. Hudterapeuten undersöker din hud, och tar sedan fram en individuell behandlingsplan. På så sätt får du alltid reda på vilka resultat du kan förvänta dig samt hur många kurer du kan räkna med att du behöver göra.

2. Behandling

Behandlingen sker genom att små mikronålar penetrerar huden mellan 20 – 90 gånger per sekund, eller ännu mer beroende på vilken typ av microneedling du utför. Hur djupt nålarna penetrerar beror på din huds förutsättningar. En behandling tar cirka 60 minuter och det krävs för de allra flesta 5 - 6 behandlingar för att få ett fullgott resultat.

3. Efter behandling

Efter microneedling behandlingen är det mycket viktigt att du skyddar huden mot exponering av solljus. Du kan uppleva rodnad i huden under det kommande dygnet, men de flesta kan utföra lättare vardagsaktiviteter direkt efter behandlingen. Du bör undvika smink, hård träning och bastubad de kommande två dygnen. Försök att inte röra vid huden de närmsta timmarna efter behandlingen.

Kombinera behandlingar med Microneedling

Microneedling kan med fördel kombineras med kemisk peeling för ett mycket gott resultat. Du kan även kombinera microneedling med kollagenstimulering, pigmentutjämning eller kärlnormalisering. Eftersom små sår skapas i huden kan produkter enkelt tränga in och ge mycket bra effekt på huden.

PRX-T33 peeling

PRX-T33 är en nålfri kemisk peeling som är vanlig att utföra i kombination med microneedling, speciellt med Dermapen. PRX-T33 är en kemisk peeling som är snällare mot huden än många andra varianter, och passar därför extra bra med andra behandlingar. Du kan förvänta dig att få mera spänst och en jämnare hudton i en kombinationsbehandling.

Söker du kombinationsbehandling med PRX-T33 så finns det många skönhetskliniker som kan erbjuda denna kombinationsbehandling, till exempel hos Sveriges Skönhetscenter i Stockholm kan du komplettera microneedling behandling med PRX-T33 peeling för endast 1000kr per besök. Och eftersom det finns många kliniker som erbjuder liknande tjänster är det värt att också nämna att du på Nordiska Kliniken kan kombinera PRX-T33 behandling med Dermapen för att optimera resultatet.

Microneedling med vitaminserum

Det är vanligt att kombinera microneedling med vitaminserum. Anledningen till att det är så bra är för att huden penetreras under behandlingen och det blir mycket enkelt för serum/vitaminer att ta sig direkt in i huden för att påbörja sin verkan. Det är vanligt att använda en vitamincocktail med många verkande ämnen.

Vanliga frågor om Microneedling

Gör Microneedling ont?

Djupare microneedling kan göra ont, men du kan då få smärtstillande/bedövande kräm innan behandlingen. Ytligare microneedling gör för de flesta inte ont varken under eller efter själva behandlingen.

Vad händer efter behandlingen?

Efter microneedling behandlingen påbörjas automatiskt hudens egen läkningsprocess. På så vis stimuleras huden till naturligt föryngrande, avlägsnande av ärr och pigmentfläckar och liknande. Huden kan kännas torr och rodna en del efter behandlingen.

Hur många behandlingar behövs?

De flesta kommer att behöva 5 -6 behandlingar av microneedling för att få ett bra resultat. Förbättringar syns successivt efter varje behandling.

Hur länge håller effekten av Microneedling?

Vid behandling av specifika hudproblem, exempelvis acneärr, är behandlingen permanent. När det kommer till föryngring exempelvis håller effekten runt ett år, men mycket beror på din hudkvalitet och hudvårdsrutin.