Säg hejdå till frissigt hår och kluvna hårtoppar! Skippa dyra hårprodukter, stylingverktyg och få ett friskare hår utan mjäll och torr hårbotten.  Med boken ”Curly Girl” presenterade Lorraine Massey ett helt nytt koncept för lockigt hår. Det som i Sverige kallas för balsammetoden har sedan dess utvecklats till en hel vetenskap.


Tre priciper

Kort och gott handlar det om tre principer:

1: Sluta använda shampoo,

2: Skippa mineraloljor och silikoner

3: Låt bli att värmestyla.

Varför fungerar det?

Lockigt hår är av sin natur torrare och tenderar att bli frissigt och kluvet. Schampo innehåller sulfater som torkar ut hårets naturliga oljor. Det är naturligtvis inte bra för någon hårtyp men det blir extra för känsliga lockar.

Lockar behöver fukt och många använder produkter med silikoner för att skapa en illusion av ett glansigt hår. Balsammetoden ger dig ett starkt, friskt och återfuktat hår från grunden.

Hur får jag håret rent utan schampo?

Börja med att köpa ett balsam som är godkänt enligt balsammetoden. Längst ner i det här reportaget kan du läsa en lista över godkända produkter. Balsamet fungerar både för att rengöra håret och som en fuktighetsbevarare.

Välj gärna ett tunnare balsam för att massera igenom och rengöra håret och följ upp med en fetare inpackning för att fuktighetsbevara.

Varför ska jag skippa mineraloljor och silikoner?

Mineraloljor och silikoner ger ett för stunden blankare och återfuktat hår. Medan balsammetoden ger ett långsiktigt och naturligt resultat. Det enda sättet att avlägsna dem från håret är med sulfater (som finns i schampo). Annars byggs de upp och tynger ned håret så att det bli platt och livlöst.

Använd en gelé för att styla och definiera lockarna. Du kan se vilka geléer som är godkända i listan längst ner. 

Varför inte värmestyla?

All typ av värmebehandling sliter på håret och det syns extra tydligt på lockigt hår som redan tenderar att vara mer ”frizzy” i sin natur. Det ultimata är att låta håret självtorka. Om det inte finns tid för det så föntorka på så låg effekt som möjligt.

Kan jag använda metoden på rakt hår?

Absolut! Många med rakt hår använder balsammetoden för ett friskare hår. Speciellt om ditt hår är frissigt och torrt. Satsa eventuellt på ett lättare balsam om du har ett hår som är mindre torrt. Pröva dig fram!Så här gör du – Steg för steg!


FÖRBEREDELSER

1 – Förbered håret för balsammetoden!

Rengör en allra sista gång med schampo. Det är för att rensa håret från silikoner och annat som inte är vattenlösligt. I detta steg kan du använda vilket schampo som helst.

2 – Klipp gärna håret!

Absolut inget måste men fräscha hårtoppar ger en bättre start.

3- Rätt produkter!

Ladda upp med produkter som passar för balsammetoden. Och släng ut alla gamla skadliga schampon.

Vi rekommenderar de här produkttyperna ( men många tycker att det räcker med att bara tvätta med ett balsam)

-  Ett balsam för urtvättning. Det ska vara ett lite lättare balsam som verkar rengörande istället för schampo.

-  Ett fetare balsam som verkar mer som en inpackning.

-  Ett leave – in balsam som sprayas på handdukstorrt hår

-  En gel för att fixera lockarna

Vi har listat de bästa produkterna längst ner!

SÅ HÄR TVÄTTAR DU HÅRET

1 - Tvätta

Skölj håret och massera in balsam över hela hårbotten. Ge dig själv en skön huvudmassage som både hjälper dig att slappna av men framförallt avlägsnas smuts och fett. Samtidigt stimuleras hårbotten vilket ger ett friskare hår. Efter några minuters massage kan du skölja bort balsamet, fortsätt gärna att massera under tiden.

2- Återfukta och red ut

Använd ett fetare balsam eller en inpackning i detta steg. Applicera balsam i topparna, längderna och till slut hela håret samtidigt som du reder ut håret med fingrarna eller en bredtandad kam. Låt gärna sitta i några minuter extra. Skölj sedan ur, gärna med kallt vatten. Det får håret att ”sluta sig” och ökar glansen.

3- Leave – in

Om ditt hår är väldigt torrt kan du krama in lite extra balsam i hårtopparna när håret fortfarande är blött och låta det torka med håret. Alternativt så kan du använda ett leave-in balsam som du applicerar när håret är handdukstorrt.

4 – Fixera lockarna

Om det passar ditt hår kan du applicera en fixerande gel medan håret fortfarande är fuktigt. Vänd huvudet upp och ner och krama in gelen i håret så får du extra fina lockar.

5- Torka håret

Det är absolut bäst att låta håret självtorka men om du inte har tid så torka håret på låg värme tills det är nästan torrt och låt det självtorka på slutet.

Använd inte handduk utan krama istället ur håret försiktigt med en mjuk T-shirt.

6 - Kom ihåg!

Du behöver inte göra alla dessa steg! Det viktigaste är att du tvättar håret med ett godkänt balsam istället för schampo. Många använder samma balsam till alla tre stegen ovan.


VAD TYCKER DU?

Vad är din erfarenhet av balsammetoden? Är det något du blir sugen på att pröva? Har du några frågor eller tips på produkter? Skriv gärna dina erfarenheter, frågor eller tips i kommentarsfältet nedan!VILKA PRODUKTER KAN JAG ANVÄNDA?

Se upp för dessa ingredienser i ditt balsam: Sulfater, Silikoner, Mineraloljor och alkohol

Se upp för dessa ingredienser i dina stylingprodukter: Alkohol, mineraloljor, och silikon

Våra balsamfavoriter!

balsammetoden


Redken All soft Extremt återfuktande balsam med hög frizz-kontroll som också hjälper till att reda ut håret. Avokadooljan ger ett silkeslent hår. Det här är en favorit som fugerar både i den urtvättande och återfuktande fasen. Perfekt för den som bara vill använda ett enda balsam. Passa på att köpa nu på Beautyplanet.se för 239 kronor.

balsammetoden

Rainforest Volumising Conditioner från thebodyshop.se är ett prisvärt och lätt balsam som ger en bra "urtvättande effekt" Dessutom är det ekologiskt och ger riktigt blankt och fint hår. FInns på thebodyshop.se för 110kr.

balsammetoden

Weleda Oat Replenishing Conditioner. Intensiv reparering av torrt och skadat hår med hjälp av ekologiska, naturliga ingredienser såsom jojobaolja, kokosnötsolja och extrakter från havre och vit mavala. Dessutom luktar håret helt ljuvligt av mimosa och tonkaböna. Vi rekommenderar detta shampoo till återfuktningsprocessen. Finns att köpa till riktigt bra pris, 159kr, på eleven.se

balsammetoden minmakeupartist.se

Rainforest Moisture Hair Butter från "The Body Shop" tycker vi är den ultimata produkten för den som vill ha ett intensivt återfuktande balsam i efter att man "tvättat" håret med ett lättare balsam.  Innehåller fuktighetsbevarande mankettiolja och ger hår som är supermjukt och ultraglansigt. Finns på thebodyshop.se för 55kr (50ml).


Våra favoriter för att boosta hår och hårbotten!

balsammetoden


Peter Thomas Roth. Om ditt hår är riktigt skadat och du vill ge det en power-boost. finns denna intensiva hårbehandling som ger ett fantastiskt lyft. Lite i dyrare klassen men en väl värd investering för att ge ditt hår en riktigt bra start. Absorberas snabbt i skalpen och lämpar sig för att ge hårbotten en neutral start i början av balsammetoden. Finns att köpa på eleven.se för 595kr.

balsammetoden

Weleda Hair Tonic. Lyxa till det med ett stärkande hårvatten som låter dina hårrötter lättare ta upp näring samtidigt som den främjar en naturlig hårväxt. Fullmatad med rosmarinolja och extrakter från pepparrotsblad. Lämnar en lyxig och frisk känsla samt en ren och glad hårbotten! Finns på eleven.se för 189kr


Våra stylingfavoriter!

      balsammetoden

Cloud Nine - The O Amplify Spray är en lätt spray som hjälper till att behåller lockarnas struktur samt ger extra glans.
Finns på Eleven.se för 199kr.

 

Vår favorit! Organic Control Systems No Plastic Styling Gel är perfekt för den som vill ha en naturlig look (och vara snäll mot miljön) Ger en mjuk men hållbar stadga. Finns på Eleven.se för 229kr


  balsammetoden

American Crew Citrus Mint Hair Gel doftar otroligt fräscht.
Ger maximal stadga. Serien är framtagen för män men kan förstås användas i alla hår.
Finns på Eleven.se för 170kr

balsammetoden minmakeupartist.se

Sexy Hair Organics Styling Creme appliceras direkt i fuktigt hår för att motverka frissighet och ruffs och passar perfekt för balsammetoden. Den verkar också för att fixera lockarna och har en ljuvlig doft av mimosa, lilja och salvia. Cremen är 75% ekologisk och garanterat fri från konstigheter. Finns på eleven.se för 259kr.

LISTA ÖVER ALLA GODKÄNDA PRODUKTER (Tipsa oss gärna:)


GODKÄNDA BALSAM

Charm

Balsam

Coop X-tra
Balsam

Franck Provost
Expert Repair
Strengthens & Repairs
Damaged & Dry Hair

Garant
Balsam

Garnier Fructis
No Silicone Volume Restructure
Nutri Repair Conditioner
Strength & Shine Conditioner

Garnier Respons
Avocado Oil & Shea Butter

Herbal Essences
Natural Volume
Grapefruit & Kiwi

L’Oréal Elvital
Volume Non-Stop
Volume Collagene

Naturelle
Apple Fresh
Berry Fusion
Creamy Apricot
Creamy Peach
Green Passion
Honung
Persika
Pink Flowers
Smultron
Soft Honey

Natusan
Balsam

Neutral
Balsam

New Spa
Aloe Vera
Lavendel
Sommarbär

Nivea
Classic Care Shine
Straight & Easy Straightening
Volume Sensation Volume Mousse

TRESemmé
Naturals Nourishing Moisture Conditioner

Änglamark
Sensibel


100% Pure

Glossy Locks Honey Coconut Milk Conditioner

Aussie
Aussome Volume Conditioner
Colour Mate Conditioner
Frizz Miracle Conditioner
Luscious Long Conditioner

Australian BodyCare
Hair Conditioner

Aveda
Cherry Almond Bark Conditioning Treatment

Barnängen
Creme Volym Balsam

Björn Axén
Björn Axén Care Volumizing Conditioner
Björn Axén Organic Sensitive Scalp Conditioner

Burt’s Bees
Green Tea & Fennel Seed Conditioner
Hair Repair Shea & Grapefruit Deep Conditioner
More Moisture Raspberry & Brazil Nut Conditioner
Pomegranate & Soy Conditioner
Super Shiny Grapefruit & Sugar Beet Conditioner

Crush
Conditioner

Curl Harmony
Hydrating Conditioner
Intense Repair Deep Conditioner

Curls
Cocunut Sublime Moisturizing Conditioner

Curly Hair Solutions
Conditioner
Pure Silk Protein Conditioner

Cutrin
Aromagic Apple-Aloe Conditioner
Cutrin Sensitive Conditioner

Depend
Balsam Vårdande

DermaNord
Hair Conditioner Fennel & Rosemary
Hair Conditioner Energy

Desert Essence Organics
Hair Care Balsam

d:fi
d:struct Volume Boosting Conditioner

DGJ
Melon Hair Juice Conditioner
Orange Hair Juice Conditioner

Dr. Hauschka
Jojoba & Marsh Mallow Conditioner

Estelle & Thild
Baby & Child Conditioner
Conditioner

Faith in Nature
Aloe Vera Conditioner
Chocolate Conditioner For Brunettes
Gingko Biloba Conditioner
Hemp & Meadowfoam Conditioner
Jojoba Conditioner
Lavender & Geranium Conditoner
Neem & Propolis Conditioner
Rosemary Conditioner
Seaweed Conditioner
Tea Tree Conditioner

Fleur de Santé
Professional Performance Conditioner

Graham Webb
Silk Repair Pure Gold Conditioner

Green People
Aloe Vera Conditioner
Intensive Repair Conditioner
Organic Children Conditioner
Rosemary Conditioner
Vitamin Conditioner

Hair Academy
Deep Cleansing Conditioner

JessiCurl
Aloeba Daily Conditioner
TooShea! Extra Moisturizing Conditioner

Klippoteket
Energizing Salon Style Colour Guard
Energizing Salon Style Extra Shine
Energizing Salon Style Super Volume

Korres
Silk Milk Conditioner

Lily of the Desert
Aloe Vera 80 Daily Conditioner

Love the Planet
Tea Tree & Mint Conditioner

Lush
Jungle
Marilyn
Veganese

Maria Nila
Sensitive Conditioner

Matrix
Biolage Hydratherapie Conditioning Balm
Biolage Colorcare Thérapie Conditioner
Biolage Fortethérapie Conditioner
Biolage Volumathérapie Bodifying Conditioner
Essentials Amplify Volymizing Conditioner

MOP (Modern Organic Products)
C-system Hydrating Conditioner
C-system Moisture Complex
Extreme Moisture
Glisten Conditioner
Mixed Green Conditioner

Natures Gate Organics
Chamomile & Lemon Verbena Moisturizing Conditioner
Pomegranate Sunflower Hair Conditioner

Natuvive
Papaya Revital
Pomegranate Hydra

Ocean
Hair Conditioner with Organic Citrus and Seaweed

Olivia by CSS
Hair Conditioner

Oliv
Naturelle Conditioner
Naturelle Sensitive Conditioner

Oriflame
Boosting Conditioner with Kiwi & Orange
Coconut & Rice Milk Nourishing Conditioner
Colour & Radiance conditioner
Curly & Smooth Conditioner
Grapes & Echinacea Antioxidant Conditioner
Lime & Ginger Vitality Conditioner
Olive & Bamboo Fortifying Conditioner
Straight & Sleek Conditioner
Volume & Shine Conditioner
Wild Rose & Cotton Protecting Conditioner

PHC
Colour Proctection Conditioner
Hair Repair Conditioner
Volume Sensation Conditioner

Philip B
Deep-Conditioning Creme Rinse

Redken
Body Full Conditioner

Revlon
Flex Revitalising Conditioner

Salon Professional
Volume Conditioner

Sasco
Aloe Vera Conditioner

SEN
Moisturizing & Revitalising Hair Conditioner

Simply Organic
Everyday Hair & Scalp Rinse
Moisture Rich Hair & Scalp Rinse
Volume Hair & Scalp Rinse
Refresh hair & Scalp Rinse

St Ives
Jojoba Conditioner

The Body Shop
Banana Conditioner
Rainforest Moisture Conditioner
Rainforest Radiance Conditioner
Rainforest Shine Conditioner

TIGI
Catwalk Thickening Conditioner
Moisture Maniac Conditioner

Tints of Nature
Conditioner

Urtekram
Aloe Vera Conditioner
Camomile Conditioner
Lavender Conditioner
No Perfume Conditioner
Rose Conditioner
Children Conditioner

Wackra by CSS
Conditioner

Weleda
Rosemary & Ginger Conditioner

XL
Classic Conditioner

XZ
Plus Anti-Ageing Conditioner
XZ Volume Conditioner
Xylitol Conditioner

Yves Rocher
Express Gloss Conditioner

Å (Åhléns)
Balsam med Avocadoolja


GODKÄNDA INPACKNINGAR

Depend

Aloe Vera-inpackning

Dermanord
Hair Therapy inpackning

Eorol
Henna Balm
Kamomill Balm
Spa Hårkur
Äkta Röd Hennainpackning

Franck Provost
Franck Provost Expert Reparation

The Body Shop
Rainforest Moisture Hair Butter

Garnier Respons
Pärlemor & Körsbär

Goldwell
Green Dual Senses Pure Repair 60 sec Treatment

Green Energy Organics Hair Mask
Extra Doux
Fruits
Orange
Plantes

Gunry
Pink Grapefruit & Kiwi Hårinpackning

H&M Hairmask
Natural Strawberry Hair Volume

Jane Hellen
Original Hårinpackning

JessiCurl
Weekly Deep Treatment

John Masters Organics
Honey & Hibiscus Hair Reconstructor

KMS California
Moistrepair Restructuring Therapy

L’Oréal Elvital
Nutrigloss Inpackning
Nutrition & Shimmer

Maria Nila
Sensitive Masque Ultra Gentle Inpackning

Matrix
Biolage Fortethérapie Intensive Strenghtening Masque

Oliv
Naturell Hårinpackning med Ekologisk Jungfruolja

Philip B
Katira Hair Masque

Redken
Extreme CAT Protein Restructure Treatment

Simply Organic
Color Therapy Treatment
Split Ends Treatment
Volumizing & Thickening Treatment
Scalp Spa Hair & Scalp Treatment

TVÅL
Hair Mask Strawberry Vanilla

XL
Classic Hair PackGODKÄNDA STYLINGPRODUKTER

Apoliva
Hårmist

Aubrey Organics
B5 Design Gel
Mandarin Magic, Ginko Leaf & Ginseng Rot Hair Jelly

Aveda
Hair Potion Pure Abundance

Biosilk
Rock Hard Gelee

Charles Worthington
Results Body-Booster Silkening Mousse

CHI
Iron Guard

Curl Harmony
Curl Reviver
Curl Serum
Hair Milk
Supreme Curl Cream

Curls
Curl Soufflé
Goddess Glaze
Milkshake
Whipped Cream

Dermanord
Hair Gel

Disp
Beach Spray
Core Curl
Core Straightener
Core Styling Dust
Gel

Eldorado
Hårgel Strong
Hårwax

Franck Provost
24h Expert Volume Mousse

Garnier Fructis
Bamboo Flexihold Hairspray
Style Curl Shaping Spray Gel Strong
Style Extra Strong, Strenght & Shine
Style Spiky Gel
Style Survivor Gel with Cactus Extract
Styling Mousse Body & Volume

Green People
Aloe Vera Styling Gel

Herbal Essences
Dangerously Straight Mousse
Body Envy Volumizing Gel
Body Envy Volumizing Mousse
Shimmery Nights Shimmer Spray Gel
Totally Twisted Curl Boosting Mousse
Totally Twisted Curl Scrunching Gel

H&M
Salt Water Spray Beach Hair

JessiCurl
Confident Coils Styling Solution
Gelebration Spray
Rockin’ Ringlets Styling Potion

John Frieda
Sheer Blonde Funky Chunky

John Masters Organics
Hair Pomade
Sea Mist
Sweet Orange & Silk Protein Styling Gel

Kevin Murphy
Hair Resort
Hair Resort Beach Texturiser

Kinky-Curly
Curling Custard

Klippoteket
Maximum XX Strong Hårspray

KMS
Add Volume Blow Dry Lotion
Curl Up Gel
Hair Stay Sculpting Lotion

Lee Stafford
Hold Tight Hair Spray

L’Oréal
Professionnel Volumising Cream Mousse
Professionel Pli Spray
Studio Line Curl Spray Gel, Tightly Wound, Curl/Frizz Control
Studio Line Hot Curl Spray
Studio Line HotVolume Volume Mousse
Studio Line Invisi’FX Styling Gel
Studio Line Mineral’FX Invisi’Gel

Lush
Goth Juice
King of the Mods

Maria Nila
Control Mousse
Flattening Spray
Moulding Spray
Salt Spray
Straightener

Matrix
Amplify Volumizing System Root Lifter
Biolage Gelee

MOP (Modern Organic Products)
C Curl Defining Cream

Natusan Kids
Styling Mousse Tropical Supernova

Nivea
Styling Mousse Volume Sensation

Proffs
Maximum Extra Strong Styling Gel
Maximum Strong Styling Gel
Strong Hold Style Wax
Style Defining Wax Shape and Shine Control

Redken
Fresh Curls Curl Boost
Wool Shake 08

Scandinavian Formula
Curlz for Girlz Curl Spray

Schwartzkopf
Got2b 2 Sexy Big Volume Mousse
Got2b 2 Sexy Spray
Got2b Glued Blasting Freeze Spray
Got2b Smooth ‘n Chic Smoothing Wax
Got2b Spiked Up Max-Control Styling Gel
Osis Dust It
Poly Swing Volume Styling Wax
Professional Nouvelle Fashion Spray
Taft Shine Wax Silk Effect

Simply Organic
Anti-Frizz Calming Crème
Bangs & Ends Crème
Moisturizing Soft Gel
Rejuvenating Hair & Scalp Sealer

Suncoat
Natural Hairstyling Gel
Natural Hairstyling Mousse
Natural Hairstyling Spray

Syoss
Styling Gel Mega Strong Hold

Tommyguns
Clever Curls & Waves Texture Spray

Toni & Guy
Beach Curl Spray
Firm It Hair Glue

V05
Airstyle Melting Gelee

Wella
Foam Wax Touchable Texture
High Hair Curl Energy Curl Mousse
High Hair Extra Strong Control Styling Mousse
High Hair Pearl Styler
Massive Wonder Gel
New Wave Ultimate Effects Texture & Touch Gel
Shockwaves Boost it! Heat Defense Volumizing Mousse
Shockwaves Boost it! Volumizing Hairspray
Shockwaves Extrovert Styling Teel Gel
Shockwaves Lightweight Gel
Shockwaves Styling Plus Conditioning Gloss & Body Mousse
Shockwaves Ultimate Effects Texturizing Gel
Shockwaves Ultimate Effects Wonder Freeze Hairspray
Shockwaves Ultimate Effects Wonder Gel
Shockwaves Ultra Strong Mess Constructor Cream
Shockwaves Ultra Strong Power Hold Gel
Shockwaves Ultra Strong Power Hold Hairspray
Styling Gel Strong Hold
Styling Gel Ultra Strong Hold
Styling Gel Volume & Hold
Styling Mousse Volume and Hold
Wellaflex 2nd Day Volume Mousse
Wellaflex Brilliant Colors Mousse
Wellaflex Men Styling Gel
Wellaflex Sensitive Mousse Strong Hold
Wellaflex Shiny Hold Gel
Wellaflex Shiny Hold Mousse
Wellaflex Extra Strong Hold Mousse
Wellaflex Mousse Ultra Strong Hold
Wellaflex Styling Mousse Strong Hold

XL
Classic Hair Mousse
Creative Get Straight/Curly
Creative Hair Cream

Änglamark
Hårspray