Vilka fördelar och nackdelar finns med att använda syntetiskt respektive äkta hår till peruker och hårdelar? Medlemmen Lina Nyberg ger sina tips och råd.


Äkta hår

Fördelar:

-  Äkta hår går att färga, det är lätt att få det att "försvinna" i ditt eget om du har en hårdel, och tål värme bättre.

- Lättare att styla, tillexempel med en fön.

- Håret skiftar i olika nyanser i olika belysningar. Det blir på så vis mer "levande".

Nackdelar:

-  Behöver färgas ibland

- Kostar mer än syntetiskt hår

Syntetiskt hår

Fördelar:

- Priset, syntetiskt hår är billigare och har blivit mycket bättre med tiden.

- Utbud. Syntetiskt hår finns i massor av färger, färgkombinationer, stilar och frisyrer.

- Landstingsbidraget för den som har fått sin peruk på remiss räcker oftast till en syntetisk peruk utan att kunden behöver lägga till pengar själv.

- Vill du ha extremt ljust hår rekommenderas syntetiskt material. När äkta hår bleks kraftigt blir det mycket skört.

Nackdelar:

- Inte lika värmetåliga, men numera finns även lite dyrare syntetfiber som går att styla med värmeverktyg (platt- eller locktång och fön)

- Kan framkalla allergi. De som är allergiska mot syntetiskt hår kan med fördel välja yak hår. Exempel på olika hårtyper/fibrer:

Extra fint syntetiskt hår (Modacrylic/Kanecalon): En lätt & smidig fiber som finns i mängder av färger & färgkombinationer.

Premium plus: En värmetålig lätt & smidig syntetfiber som finns i mängder av färger & färgkombinationer. Dyrare än modacrylic, men kan stylas med värmeverktyg (upp till 140grader C) och håller formen bättre än både naturligt hår & modacrylic i varmt & fuktig väder

Matrix hair: (50% värmebeständig fiber 50% äkta hår/Indo hair)

Indo Hair: (Äkta hår från Indien, preparerat & färgat) färgning/toning/permanent rekomenderas ej på detta hår

Euro-liknande Remi hair: (Preparerat Äkta hår från Indien där 80% av ytskiktet är bevarat) färgning/toning/permanent kan göras med stor försiktighet på detta hår. Detta är vanligast i fabriksgjorda äktahårs-peruker

Kinesiskt/Asiatiskt Remi hair: (Preparerat Äkta hår från Kina där 80% av ytskiktet är bevarat) färgning/toning/permanent kan göras med stor försiktighet på detta hår.Starkt och glansfullt hår. Långt hår: tovar sig något mindre än det Indiska.

Premium Remi hair (Preparerat Äkta hår från Indien där 80% av ytskiktet är bevarat) färgning/toning/permanent kan göras med stor försiktighet på detta hår.

Euro Premium Remi hair (Preparerat Äkta hår från Europa där 80% av ytskiktet är bevarat) färgning/toning/permanent kan göras med stor försiktighet på detta hår.

Perukpriser:

Priset på din peruk beror på (förutom mängd och val av hår/fiber) om peruken är maskinknuten eller handknuten samt vilken typ av stomme som används.

En fabrikstillverkad  äktahårs peruk kostar mellan ca.6´000-18´000
En måttbeställd peruk tillverkad från grunden i Sverige kostar från.ca 28´000-100´000
En fabrikstillverkad syntet peruk kostar mellan ca.3´500-6´500kr
En fabrikstillverkad värmetålig syntet peruk kostar ca.10´000kr

Vill du veta mer om peruker & hårdelar;

http://www.perukmakare.se
http://www.carlmlundh.se
http://www.toupemabelgal.se
http://www.perukmakeri.se