För att lyckas med makeupen är det viktigt att huden ser slät och fin ut. Här jobbar man för att makeupen inte ska synas utan slätas ut så ögonen och läppar är de som träder fram och lyser upp.

Det viktigaste är att hitta rätt färg som passar just din hudton, den får varken vara för ljus eller för mörk. Den ska ligga exakt i din hudton. Många gör misstaget att lägga en för mörk foundation vilket  ser onaturligt ut. Målet är att resultatet ska vara så naturligt som möjligt.

Bästa sättet att testa färgen är på kindbenet ner mot halsen så att man ser att foundation passar både hudton i ansikte och på hals. Du har hittat rätt när du inte kan se  foundation mot din övriga hudton utan endast ett slätare resultat på den delen av ansiktet där du testat.

Vilken typ av foundation som passar just dig beror också på din hudtyp. En oljefri passar den som lätt får finnar eller blemmor eller lätt blir glansig. Den som har normal, torr eller mogen  hy bör använda en foundation med olja i.

Den som vill kan lägga en primer innan foundation för att slätar ut ojämnheter såsom porer och rynkor samt förbereder huden för foundation samt ger ett mer varaktigt resultat.

Vad gäller applikation av foundation så kan den göras antingen med makeupsvamp, foundationborste eller rengjorda fingrar. Borsten ger ett tjockare lager och kräver en viss inarbetning för ett jämnt resultat. Vid applikation med makeupsvamp bör du fukta makeupsvampen så att den inte suger åt sig lika mycket foundation och resulatet blir jämnare och mer naturligt. Många väljer att applicera med fingrarna eftersom det är ett enkelt sätt att applicera i alla små skrymslen.

OBS! Hygien är viktigt, tänk på att rengöra makeupsvamp och borste regelbundet.  Foundation ska appliceras i hela ansiktet, även på läppar och ögonlock så att ögonskugga och läppstift fäster bättre. Glöm inte att dra ut foundation ner mot halsen och upp bakom öronen för att undvika linjer.