Vår medlem Helen Torsgården driver en av Sveriges största sminkbloggar och arbetar som MakeupArtist. Här tipsar hon oss om hur man får till riktigt snygga sotade ögon steg för steg.

Smokey eye är ju absolut den populäraste ögonsminkningen som finns, och den som blir mest googlad. Med rätt teknik är det inte alls så svårt.

TIPS

1. Använd en svart ögonskugga med lite skimmer i (inte glitter) om du är nybörjare, en som är lite mer metallisk. Detta gör det mycket enklare att få det mjukt och fint. En ögonskugga med skimmer i är lättare att tona ut, och blir inte alls lika hårt. En matt ögonskugga blir riktigt riktigt kolsvart och många tycker att det är för mycket. Det kan även vara svårare att tona ut och få det jämnt.

2.
Tryck på massor med färg på locket för att få det mörkt. Sedan handlar allt om uttoningen.

3.
Använd alltid en beige eller brun ögonskugga att tona ut din ögonskugga med, detta ger sotningen ett mjukare uttryck.

4.
Färgen får inte gå för högt upp, då riskerar du att se ut som en panda. Färgen får bara gå lite ovanför globlinjen, och aldrig ovanför globbenet. (Globbenet kan du känna med fingrarna)

5.
Sota alltid under ögonen, men inte för mycket! För mycket svart under ögonen tynger ner blicken och gör ögat för runt. Bäst är att applicera en svart kayal på vattenlinjen. och sedan sota endast inne i ögonvrån och i ytterkanten på ögat. Då behåller du det fina mandelformade ögat man vill sträva efter.

6.
När man gör en sotning så kan det vara smart att applicera foundation i efterhand, det kan vara lite trixigt men  man slipper allt svart spill som faller ner under ögonen. En sotning får ofta ansiktet att se lite skitigt ut, så därför måste man vara noga med att det inte faller ner under ögonen. Ett annat sätt att undvika detta på är att man applicerar ett tjockt lager med löspuder under ögonen och ner på kinden. Faller det ner ögonskugga så är det bara att borsta bort med en puderborste, och applicera ett nytt lager puder.

7.
Använd en frisk färg på kinderna för att inte ge det en för hård look.

Du behöver: Svart ögonskugga (skippa budgetvaraianter och investera i en bra ögonkugga), eventuellt en brun matt ögonskugga, svart kajal och svart mascara.


Så här gör du!

1. En sotning ska vara kolsvart! Därför är det viktigt att använda sig av en bra svart ögonskugga (En matt eller en med skimmer) En som är väl pigmenterad. Oftast blir budgetvaraianter på ögonskuggor gråaktiga, även blåa i tonen.
Börja med att packa på med massor av svart färg på locket, varför? jo. För att det ska bli riktigt svart och för att det ska finnas massa pigment så att det går att tona ut ögonskuggan sen. Om du använt för lite svart ögonskugga så kommer det se gråaktigt ut och försvinna när du tonar ut den.
Ögonskuggan appliceras upp till globlinjen (globlinjen är väcket du ser ovanför ögongloben) inte högre! Då riskerar du att få pandaögon. När man sedan tonar ut färgen så kommer ögonskuggan att vandra uppåt en bit. Då är det viktigt att man inte applicerat ögonskuggan för högt upp. Ett tips är att applicera ögonskugga lite under globlinjen, testa att tona ut.. vill du att det ska synas mer, testa att applicera mer ögonskugga lite längre upp mot bloblinjen, och tona ut igen. Då riskerar du inte att färgen glider för högt upp.

2. Dags att tona ut! Varför ska man tona ut en ögonskugga? Jo, för att det ska se mjukare och finare ut. Det absolut viktigtaste i en sotning är uttoningen! Med en uttoning menas att färgen flyter ut mot huden.. Det gör du bäst med en mjuk, fluffig pensel. (Jag använder MAC #224) Viktigt är att den är helt ren, inga rester från rosa ögonskuggor får finnas kvar. Dra borsten vågrätt fram och tillbaka på kanten och följ formen på den svarta färgen hela vägen in i ögonvrån, men fokusera på ögats halva yttre del. Det kan ta ett tag, så gnugga på!

3. Ett tips om du tycker att det är svårt att tona ut ögonskuggan och de fortfarande ser lite hårt ut: Doppa toppen på uttoningspenseln i lite brun ögonskugga och fortsätt att tona ut, (börja med ytterst lite och ta mer om det behövs). Uttoningarna blir oftast att se mjukare ut om de tonas ut med en brun färg.

4. Applicera en svart mjuk kajal på undersidan av ögat, mest i ytterkanten och inne i ögonvrån. Varför? För att det skapar formen av ett mandelformat öga istället för ett helt runt öga. (Många brukar bli rädda och tycka att det är för mycket när det blir för mycket svart på undersidan av ögat).

Använd sedan en tunn pensel, gärna med rundare topp (jag har använt MAC #219) Den bör vara lite mjuk men fast i stråna. Nu gnuggar du på den svarta majalen, den som är inne i ögonvrån gnuggar du in mot mitten, och den som är i ytterkanten gnuggar du in mot mitten. På så sätt får du det lite tunnare på mitten, där man oftast inte vill ha för mycket svart färg.

5. En kajal är ofta fuktig, fuktiga ögonskuggor/kajaler/eyeliner håller inte runt ögonen. Därför är det viktigt att matta ner den fuktiga kajalen. Detta gör vi med en svart ögonskugga. Använd en liten, vanlig ögonskuggspensel med lite svart färg på att applicera ovanpå. Varf försiktig så att du inte förstör uttoningen med den svarta ögonskuggan. Applicera den endast precis intill ögonfransarna, inte på själva uttoningen.

6. För en intensiv svart sotning så behöver vi även svart kajal på vatten linjen. Gnugga in den mellan fransarna så att det inte finns nå glipor emellan vattenlinjen och den svarta sotningen under ögat.
Ett tips är att också använda den på den övra vattenlinjen, det ger maxad effekt! Kan vara lite svårt och obehagligt i början men lättast applicerar du den genom att lägga pennan emot den övre vattenlinjen i ytterkanten, blunda lätt och dra pennan innåt mot den inre ögonvrån. Upprepa några gånger.

7. Använd kolsvart mascara och börja med att blunda och måla på ovansidan av fransarna, där brukar deoftast sitta lite rester av puder/foundation som gör att de inte kommer se helt svart ut. Aplicera mascara hela vägen in till fransroten.
Applicer sen mascara som vanligt, och gnugga in den rejält mellan fransarna!
Applicera även mascara på underfransarna.

Lycka till!