Maskörens jobb är kreativt och konstnärligt där en del av arbetet är rent hantverksmässigt. Fingerfärdighet och skaparlusta är egenskaper som är grundläggande. Men maskören har också en delaktighet i att bygga berättelsen i en föreställning eller film. Maskören arbetar tätt tillsammans med skådespelare, regissör, scenograf och kostymdesigner i planering och genomförande. För att förstå karaktärens roll i sammanhanget krävs krävs kunskaper kring historia och samhälle.

I arbetetet ingår karaktärssminkningar och effekter såsom sår, lösa delar eller uppbyggnad av masker. Det kan också innebära del av arbete i att bygga upp specialeffekter inom film och TV. De flesta maskörer har också kunskaper kring perukmakeri och hår.

De flesta maskörer är frilansare och yrket erbjuder en varierande och spännande arbetsmiljö där man träffar många nya människor. Men också oregelbudna arbetstider och arbete under kvällar och helger.Frilansare se hit!

Checklista för vad du bör tänka extra på som frilansare:

  • Kollektivavtal
    Även vid frilansanställning gäller kollektivavtal vilket bland annat innebär att du har rätt till övertids- och ob-ersättning, försäkringar och pensionspremie-inbetalningar.
    Om din arbetsgivare inte har tecknat kollektivavtal, tycker vi att du hör av dig till det aktuell fackförbundet och rådfrågar hur du bör gå tillväga.
  • Pensionspremie-inbetalningar
    Du bör ha koll på att din arbetsgivare sköter inbetalningarna av din pensionspremie. Får du inte svar från din arbetsgivare kan du själv se efter på minpension.seRelaterade Länkar:


LAS (1982:80) Lagen om anställningsskydd

Lag (1960:729) om upphovsrätt


ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS