Den som vill lyckas som makeupartist och komma åt de eftertraktade jobben inom film, reklam och mode ska vara beredd på att vägen är tuff men fullt möjlig för den som är arbetar hårt.

Frilansaren måste arbeta upp ett kontaktnät och bra relationer med kunder för att hela tiden komma vidare och dra in nya och bättre jobb. Det är viktigt att synas i rätt sammanhang och att marknadsföra sig själv. En skicklig makeupartist är också en människokännare som snabbt sätter sig in i och förstår klientens önskemål.

Dessutom krävs en stor talang och en kärlek till att träffa nya människor och hela tiden arbeta i varierande miljöer och möta nya utmaningar.

Makeupartistyrket är ett framtidsyrke! Branschen är på ständig tillväxt, varje gång ett ansikte presenteras i media eller på en reklampelare så har en makeupartist gjort förarbetet. Men också inom privatmarknaden ökar intresset för att anlita frilansande makeupartister till bröllop , möhippor och tjejkvällar.


Frilansare se hit!

Checklista för vad du bör tänka extra på som frilansare:

 • Kollektivavtal
  Även vid frilansanställning gäller kollektivavtal vilket bland annat innebär att du har rätt till övertids- och ob-ersättning, försäkringar och pensionspremie-inbetalningar.
  Om din arbetsgivare inte har tecknat kollektivavtal, tycker vi att du hör av dig till det aktuell fackförbundet och rådfrågar hur du bör gå tillväga.
 • Pensionspremie-inbetalningar
  Kollektivavtal
  Du bör ha koll på att din arbetsgivare sköter inbetalningarna av din pensionspremie. Får du inte svar från din arbetsgivare kan du själv se efter på minpension.se

Egna företagare, se hit!

Checklista för vad du bör tänka extra på som egen företagare:

 • Avtalet

 • Personlig prisnivåVare sig du är anställd, frilansare eller egen företagare så rekommenderar vi att du sluter dig till och blir medlem i ett fackförbund för att på så sätt stärka din ställning gentemot uppdragsgivaren.

Bli medlem hos TeaterFörbundet!Relaterade Länkar:

LAS (1982:80) Lagen om anställningsskydd
Lag (1960:729) om upphovsrätt

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS