Visst ska inte djuren behöva lida för att vi ska få trygg och testad kosmetika?

På 70 och 80-talet var djurtester inom kosmetikabranschen standard, men mycket har förändrats sedan dess. EU-länderna har legat i framkant genom att 2009 förbjuda djurtestning av kosmetikaprodukter, fast produkter vars ingredienser testats utanför EU var fortfarande tillåtna.

Men nu förändras förutsättningarna på riktigt här i Europa och från den 11 mars i år får djurtestad kosmetika inte längre säljas inom EU. Då gäller endast nya tester och kosmetika som tidigare testats på djur finns fortfarande till försäljning. Däremot blir metoderna svårare och dyrare när de stora kosmetikamärken vill ta fram nya produkter.

Det här är förstås en stor vinst för alla djurvänner som länge menat att industrin måste hitta nya sätt att testa sina produkter på. Och det finns ju många fantastiska märken som helt tagit avstånd från djurtester.

Kom ihåg att många märken som säljs i EU är utvecklade i en industri som har en tradition av djurtestning och som fortfarande testar utanför EU. Något att tänka på när man handlar makeup över nätet och på utlandresan. Den allra största makten ligger hos oss konsumenter,  utan köpare tvingas producenterna av makeup att välja andra mer djurvänliga vägar i sin produktion.

Var alltid kritisk när företagen själva säger att det inte testar sina produkter på djur. De kan gömma sig bakom hur lagen i ett enskilt land definierar djurförsök. I USA tillexempel räknas inte möss och råttor och ett företag kan sätta en ”ej djurtestad”-märkning trots att sådana smådjur far illa.

Det kan komma som en chock att stora märken som Estee Lauder, Revlon, Johnson & Johnson, Lóreal, Elizabeth Arden och många många fler fortfarande använder plågsamma djurförsök i sin kosmetikaframställning.

Du kan se hela PETA´S lista över märken som

testar på djur här: Testarpådjur.pdf

inte testar på djur här: Testarejpådjur.pdf

Källor:
www.forskautandjurforsok.se
www.peta.org
www.aspca.org