De flesta modeller spenderar timmar i sminket inför varje jobb. Det är lätt hänt som makeupartist att fastna i rutiner eller till och med slarva lite under extra stressiga dagar. Här är några tips från modellen Hong Kong- baserade Emilie Collett kring vad en makeupartist ska vara nogrann med att tänka på i alla lägen.

10 tips till makeupartisten

1. Fräsch andedräkt
Helt klart en av de viktigaste punkterna eftersom man är så pass nära varandra. Har artisten rökt innan är det ännu viktigare. Plus i kanten är att även erbjuda oss modeller ett tuggummi eller en halstablett, för om en artist istället har en härlig mentolanderdräkt börjar man bli väldigt medvetne om att man själv inte luktar lika gott!

2. Tänk på att vara ren och fräsch om händerna och naglarna
Tvätta alltid händerna innan (extra mycket om man har rökt innan) och se till att inte ha smink eller smuts under naglarna innan man börjar.

3. Rena verktyg
Använd alltid rena borstar, det känns sunkigt med gamla sminkrester på verktygen. Gäller även makeupsvampar, som känns ofräscha om de inte är vita och rena. Ha gärna handsprit på det uppdukade sminkbordet och använd den då och då.

4. Produkterna
Använd bara bra produkter och se till att de är rena och städade. Det är inte så kul att komma till ett jobb där artisten dukat upp massa sjaskiga produkter som dessutom är nersminkade och skitiga. Jag tänker ofta att produkterna representerar artisten, och det känns alltid lite lyxigare att bli sminkad med riktigt grymma och proffsiga produkter.

5. Ett varnande ord innan
Det är väldigt trevligt när artisten förklarar vad hon/han gör och de olika stegen så att inte pennan i ögat kommer som en överraskning.

6. Bekväm makeupstol
Oftast råder ju inte makeupartisten över vilka stolar som finns på plats men om möjligt så är det mycket uppskattat med en bekväm stol. Inte heller för låg eller hög så man får nackbesvär. Särskilt viktigt är det så klart om det handlar om en mer avancerad makeup och man måste sitta länge.

7. Småprat är härligt
Lite småprat och kommentarer såsom , "Hur känns det här?" "Är det här ok?" känns väldigt trevligt och omtänksamt.

8. Ögonfransuppböjaren sköter vi bättre själva
Om man ska använda ögonfransuppböjare så fråga gärna om vi vill/kan göra det på oss själva. Det blir alltid bättre resultat eftersom vi kan komma närmare ögonfransroten på oss själva och så slipper vi olyckor såsom att en bit ögonlock kommer i kläm. Verkar som att många artister tror att det verkar oprofessionellt att be oss om det, men det är raka motsatsen.

9. Sugrör
Ett bra tips är att ha med sugrör till oss så att vi kan dricka utan att förstöra läppstiftet.

10. Hjälp till att tvätta bort makeupen
Det är väldigt uppskattat att hjälpa till med att tvätta bort sminket efteråt. Ta med en bra remover, bomullspads och en fräsch återfuktande kräm. Härligt att lämna jobbet och känna sig fräsch och ren.


Du arbetar just nu i Hong Kong, hur skiljer sig makeupartisterna där från de här hemma?

- Här i Kina pratar makeupartisten ibland i telefon samtidigt som hon eller han sminkar, det känns väldigt otrevligt med någon som skrockar en i ansiktet.
Min absolut värsta upplevelse var en tjej som åt torkad fisk och sminkade mig samtidigt, det luktade så äckligt och dessutom så smaskade hon så att det flög fisk ur munnen. Yuk! 

Foto: Tad Leong Photography