Vill du hänga med i den senaste trenden bland professionella makeupartister? Är din dröm att jobba inom foto, TV och film? Airbrush-tekniken drar fram över hela världen och växer nu snabbt även i Sverige.

Vi har pratat med Sophia Eliases, grundaren av ”Nordic Stars of Beauty” och den skola som erbjuder Sveriges första SEYF-godkända utbildning där eleven sedan kan titulera sig “Airbrush Makeup Artist". Hon har också utvecklat det första svenska airbrushmärket – Avantgarde Makeup.


Hej Sophia! Hur var ditt första möte med airbrush makeup?

– Jag lärde mig tekniken under en specialeffekts-utbildning 2011 som hölls av
Hollywood -makeupartisten David Willis (som bland annat sminkat för Star Wars, Matrix ) och blev helt fast! Samtidigt fick jag upp ögonen för hur efter vi var (och är) i Sverige.

Varför är airbrush framtiden?

– High definition gör att kameran ser fler detaljer än någonsin tidigare. Bilden på ett foto och i TV har blivit knivskarp, vilket förstås höjer kravet på sminket med. Fetsmink och Studiosmink funkar inte längre, det ser alldeles för tjockt och klumpigt ut. Dessutom är airbrushtekniken snabb effektiv och kostnadsbesparande, vilket öppnar för att den blir mer och mer popular hos beställare.

Vilka är de främsta fördelarna jämfört med traditionell makeup?

– Airbrush kan användas likväl till att ge en flawless bas / HD makeup och perfekt suddade ögonskuggor som till att sminka in specialeffekter eller mask med. Men det går tre gånger så fort med airbrush, övergångarna blir mer perfekta och det är dessutom hygiensikt och spar massor på materialförbrukningen. Vårt eget märke, Avantgarde Makeup, är dessutom naturligt utan silikoner och parabener och är trots sin extrema hållbarhet vårdande för huden.


I vilka sammanhang tycker du att tekniken används bäst?

Jag använder den själv i de flesta sammanhang. Men några av de absolut bästa tillfällena är för trend, catwalk, fanstasi, foto, barnmålning (med mallar) och förstås i alla sammanhang där det måste gå snabbt! Då är airbrushen överlägsen! Som exempel va jag å några av mina elever å hjälpte till att sminka på Körslaget ett år, där det va ett hundratal som skulle sminkas. En annan skola va också där och sminkade traditionell också, men mina elever hann med tre-fyra personer när dom gjorde en..

Vad tror du om airbrush makeup för hemmabruk?

Inga problem! Många av mina kunder köper bara för hemmabruk. Kanske låter knasigt, men det är faktiskt inte så svårt att airbrusha sig själv när man lärt sig. Å det är lätt att få perfekt makeup snabbt! Jag tror det kommer komma mer och mer!

Varför ska en makeupartist med traditionell utbildning komplettera med kurser i airbrush?

– Ja, man kan inte hindra utvecklingen, bara sig själv från att delta. Vem vill inte kunna sminka snabbare, bättre och mer kostnadseffektivt?! Framför allt, de som jobbar i media i dag kommer göra retuscherarna glada om de sminkar med airbrush! ;-)

      

Ni har Sveriges första SEYF-godkända utbildning till Airbrush Makeup Artist. Vad är det som gör er skola så bra?

– Jag tror vi är den enda skolan som ger en djup grund med allt från airbrushens historia, till omärkesbunden (!) produkt-, material- och utrustningskunskap, innan vi börjar att sminka.

Vi går alltså igenom alla typer av färger och utrustning, även om vi sen såklart mest använder vårt eget märke Avantgarde Makeup när vi jobbar. All vår personal har pedagogisk erfarenhet och kompetens och jobbar aktivt med uppdateringar inom de senaste teknikerna och utrustningen.

Berätta om era kurser.

– Vi har ett brett kursutbud. Från ”cross overs” för de som jobbat lite med airbrushmakeup men vill damma av sina kunskaper, till grundutbildning och fullständig airbrush makeupartist- utbildning. Dessutom erbjuder vi instruktörsutbildningar och inom kort nageldesign med airbrush.

Sist men inte minst så har vi våra populära workshops och inspirationskurser. I höst kommer den fantastiska Maskören och Airbrush-Makeupartisten David Willis (http://www.studiovida.net/) hit från USA och håller i specialsydda kurser bara för ”Stars of Beauty”. De innehåller både HD-makeup, Advanced airbruhing, kroppsmålningar. Jag skulle passa på att boka en plats på den unika kursen redan nu eftersom de tar slut snabbt.

Vad är det för roliga jobb som väntar efter en utbildning hos er?

– Har man inte slagit sig in inom media förr så har man garanterat bättre och mer konkurenskraftig chans med airbrushkunskaper och HD-teknik i ryggsäcken. Att kunna effektivisera makeuptiden (och förbrukningskostnaden) vid filminspelningar, modevisningar med mera ger en enorm fördel. Men vi ser även stor framgång hos hudterapeuter och frisörer på salong som valt att komplettera med airbrush, och då framför allt med vårt hudvårdande makeup ”Avantgarde Makeup” som de privata kunderna älskar!


Passa på! Just nu får du ett gratis produktpaket om du anmäler dig till en airbrush-utbildning hos "Nordic Stars of Beauty". 

Hemsidan hittar du HÄR
Eller maila Sophia direkt om du har frågor: sophia@starsofbeauty.se