Månadens makeupartist är Beverly McColgan, utbildad makeupartist, skönhets-terapeut, frisör och perukmakare. Beverly är talangen som har en lång karriär bakom sig inom mode och print. Nu bor hon i Sverige och satsar på att ta Airbrush-tekniken till Skandinavien en gång för alla.

Beverly är uppväxt i Leamington Spa i England. Redan som liten var det ingen tvekan om drömyrket och hon minns hur hon målade blixtar i sin lillasysters ansikte med läppstift som en hyllning till Ziggy Stardust.

Efter en utbildning till “beauty therapist”, makeupartist, frisör och perukmakare, arbetade Beverly några år i Londons modevärld. För att sedan flytta till Scotland för en lång karriär inom mode, TV och print.

Dessutom har hon en lärarexamen i ”Beauty and Make Up Artistry” och mer än 10 års erfarenhet som lärare inom makeup och airbrushing.

Beverly beskriver sig själv som extremt passionerad kring allt som har med makeup och industrin att göra. Airbrush-teknik ligger henne varmt om hjärtat och hon är en av de stora förespråkarna inom den nya tekniken. Bland annat har hon representerat airbrushteknik och airbrush makeup på IMATS I London.

Just nu bor Beverly I Sverige där hon arbetar med ett eget företag som erbjuder Airbrush-makeup för mode, film och teve. 

Airbrush makeup photo shoot. Foto: Roy Rossovich

Du tror på att ta Airbrush makeup till Sverige, varför?

- När jag arbetade i London under IMATS var det många skandinaviska makeupartister som kom fram till oss och berättade att de eftersökte utbildning inom och ett utökat utbud av airbrush-makeup. Jag tror dessutom att airbrush kommer att slå stort även för hemmabruk framöver.

Vad är fördelarna med airbrush makeup?

- När man sprayar med en airbrush atomiseras produkten vilket gör partiklarna supersmå. Eftersom partiklarna är så mycket mindre, blir de också mindre synliga. En annan fördel är att det är mer hygieniskt. När vi använder borste eller fingrar sprids lätt bakterier i ansiktet.

Kan man använda airbrush hemma?

- Många som provar airbrush-makeup hos oss på salongen blir sugna på att kunna använda makeupen hemma. Den makeup som vi säljer kan enkelt användas i en “Air brush”, vilket vi alltid rekommenderar. Men det funkar också att använda airbrush-makeup med en foundation-borste.

Foto: Shutterstock

Berätta mer om tekniken


-Airbrush makeup sprayas på huden med hjälp av en airbrush som enda verktyg.
Traditionell makeup sätter sig i porerna på ett sätt som blir synlig exempelvis i HD-format där bilden är extremt tydlig. Airbrush makeup däremot appliceras i minipartiklar som smälter ihop med huden på ett helt annat sätt. Samtidigt som processen täcker bättre ger den huden utrymme att andas. Det är en snabb och enkel teknik som lämnar utrymme för att skapa specialeffekter i efterhand. Airbrush sprayas som en fin dimma som ger ett supertätt resultat som ser naturligare ut på kamera.

Är utrustningen dyr?

-Kompressorerna har blivit både mindre och billigare. Och den utvecklingen går definitivt framåt.

Vad arbetar du med just nu?

-Just nu ska mitt företag “ CreativeAir” hålla kurser på SVT 2: s makeup - avdelning I Stockholm. Det sker som en del av initiativet Kulturkraft Stockholm. Det blir en intensivkurs som täcker alla aspekter av makeup för HD-film. Jättekul!

Airbrush makeup photo shoot. Foto: Roy Rossovich

 Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

-Att driva mitt företag framåt och fortsätta samarbeta med TV – produktionsbolag runt om i Skandinavien kring hur makeup - tekniken behöver uppdateras när allt fler går över till full HD. Men också att driva utvecklingen framåt och lyfta fördelarna med Airbrush för hemmabruk såväl som för professionella

Sen så älskar jag personligen att jobba med ”editorials”. Jag är en del av ett erfaret kreativt team och ser fram emot många fler roliga jobb inom modeindustrin I Sverige. 

Vad tycker du omMinMakeupArtist.se?

- Jag älskar initiativet! Det ger en bra hjälp och inblick för nykomlingar som kan ta del av etablerade talanger och få råd och stöd av professionella som redan har en fot i branschen.

Häromdagen hörde jag från en reklamchef på en stor byrå att de ofta använder MinMakeupArtist.se för att direktkontakta rätt artister.

Men bäst av allt är de inspirerande fotografierna. Jag har spenderat en förmögenhet genom åren på dyra magasin. Så där är MinMakeupArtist.se en fantastisk källa till inspiration.

Airbrush makeup photo shoot. Foto: Roy Rossovich


Beverlys arbetar med makeupmärket Airbase. Du kan besöka hennes hemsida och företag CreativeAir för att läsa mer om produkter och de kurser inom Airbrush som Beverly själv håller.  

Airbrush-makeupen på bilderna ovan är skapad av: Anna Isola Crolla www.annaisolacrolla.com

Du kan besöka Beverly´s profil på MinMakeupArtist.se HÄR