Gratis?

Thu, 28 August, 2014 12.35

en

Jag har under en tid funderat på ett fenomen, detta med att vi makeupartister förväntas arbeta gratis, eller med en minimal budget. Ständigt. Har flera gånger bara i år fått frågan om man inte kan göra det för publicitet, för en god sak. Jag förstår absolut att man kan göra det någon gång då och då om man känner för det, för någon man känner eller för att man verkligen vill. Jag dömer inte ut de som gör detta, och har jag själv tid så.

Men när organisationer och företag vill att man ska agera arbetsledare, ta med kollegor som kan sminka, ställa upp på flera dagars filmprojekt, sminka kampanjbilder eller kollektionsbilder för publicitet? Och om man har tur så blir det i alla fall ett tfp. (Missförstå mig rätt, jag älskar tpf. Då får man ju göra allt det där man känner att man vill ha i portfolion)

Detta är alltså jobb som personen som anlitar kommer tjäna pengar på, där tanken är att gå med vinst, där alla som arbetar med projektet ska få betalt. Förutom makeupartisten då. Denne kan göra det för en bild eller två. 

Jag brukar själv i dessa fallen hänvisa till olika skolor då jag vet att dessa soon-to-be-muor absolut kan se det som en praktik, för att utvecklas i sin utbildning. Dessutom vet jag att flera skolor har i betygen att man ska ha haft en viss praktisk erfarenhet utanför skolan. Men får ibland svaren att man vill ju anlita någon som levererar, någon som de vet är duktig och som kan sin sak. De vill veta vad de får. 

Ja. Då får man betala för det precis som man gör för alla andra. För inte skulle man väl anlita en målare, en arkitekt eller vem som helst annars för att säga till dem att "vi kan skriva att du gjort detta, och du kan få en bild på det"?

Jag kanske är lite bitter nu, men när jag ser att det läggs ut jobbannonser på dessa villkor då tycker jag att man har förminskat ner vårat fantastiska yrke alldeles för mycket och måste ryta ifrån. 

Omröstning

Brukar ni göra gratisjobb?


* Obligatoriska fält

ANNONS
Till bloggens startsidaLogga in


Instagram granbergsara
Follow granbergsara at instagram.com