Värmeutslag, Miliaria

Thu, 25 July, 2013 14.05

Hej på er!

Det har varit lite dött här nu några dagar, har nämligen varit på kusten med min pojkvän och bara haft lite egentid. Riktigt skönt och välbehövligt vill jag lova!


Så nu tänkte jag skulle göra ett inlägg om värmeutslag till er som är mycket vanligt nu i den här hettan. Har du en sjukdom eller någon i din närhet eller om du bara undrar något om hudens konstiga funktion får du gärna skriva en kommentar så kan jag läsa om den och skriva om den. Du kan ju självklart vara anonym :)


Miliaria, även kallat värmeutslag på ren svenska är faktiskt ganska så vanligt, speciellt hos de som har känslig hud och utsätts för plötslig hetta eller hos barn som alltid har känslig hud. Antingen utomlands eller här hemma. De uppkommer oftast i varma och fuktiga klimat eller vid fysisk aktivitet, men även vid feber.

Men vad är det? Jo, det ser ut som små plitor om ni vet vad det är? Eller hur ska jag beskriva, det är liksom små vita eller röda knottror/prickar på huden. På vissa kan det klia och då kallas de Miliaria rubra och de som inte kliar kallas Miliaria crystallina. Oavsett om de kliar eller inte är det obehagligt och inte så vackert. Detta kan komma på hela kroppen.

Jag brukar nämligen få detta de dagar då min sjukdom är sämre och kroppen inte orkar. Då får jag oftast rubra på benen och crystallina på armarna. På armarna känner jag ju inte av, men det är inte så vackert. Som tur är får jag en väldigt mild sort och inte riktigt så hemskt som på bilderna nedan.

Vad gör man åt detta då? Några direkta läkemedel finns det inte, steroid eller zinkliniment kan stilla klådan men jag rekommenderar istället att du försöker kyla ner dig i vattnet eller en sval dusch. Du kan även använda en bunke med kallt vatten och en mjuk handduk och badda på kroppen. Och självklart, undvik direkt solljus och håll dig på svala ställen.


"Tyvärr" har jag inte några värmeutslag nu, annars kunde jag ha tagit kort på dem och visat hur de ser ut på mig, men jag lånar lite bilder på google istället så ni kan se :)


Miliaria rubra


Miliaria crystallina* Obligatoriska fält

Thu, 25 July, 2013 23.08
MinMakeupartist
Härligt med semester, men ännu roligare att få ta del av dina tips! :)

ANNONS
Till bloggens startsida

Hej på er!

GLÖM INTE ATT FÖLJA MIG PÅ BLOGLOVIN FÖR SE SENASTE UPPDATERINGARNA! KLICKA PÅ KNAPPEN LÄNGRE NER :D

I den här bloggen kommer ni få veta allt inom skönhet av en utbildad makeupspecialist och hudvårdsspecialist.
Ni kommer få tips och trix och kan alltid höra av er till mig för frågor till:
zandra_brodd@hotmail.comLogga in


Instagram @sandrabrodd
Follow @sandrabrodd at instagram.com

Follow on Bloglovin

{\rtf1\ansi\ansicpg1252 {\fonttbl\f0\fmodern\fcharset0 Courier;} {\colortbl;\red255\green255\blue255;\red85\green85\blue85;\red255\green255\blue255;} \deftab720 \pard\pardeftab720\sl400\partightenfactor0 \f0\fs24 \cf2 \cb3 \expnd0\expndtw0\kerning0 \outl0\strokewidth0 \strokec2 }