Rosacea

Mon, 24 June, 2013 15.03

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som hela 10 % av svenska befolkningen lider av. Innan jag började läsa hudvård och hudsjukdomar trodde jag att de som hade rosacea hade vuxen acne, men så fel jag hade!

Vuxen acne och rosacea är verkligen helt skilda saker. Medan acne beror på ökad talgproduktion, tilltäppta porer och fet hud har de med rosacea oftast torr och känslig hud. 

Vad är rosacea? Jo, det är en hudsjukdom som oftast drabbar kvinnor mellan 30-40 års ålder och är bestående. Men även 1 av 3 män drabbas. Sjukdomen kan finnas i olika grader, både lindriga och svårare.

Det som händer är att blodkärlen i ansiktet blir ytterst känsliga mot yttre och inre faktorer. När blodkärlen blir känsliga ökar även cirkulationen i ansiktet vilket leder till att inflammation uppstår. Det blir då rodnad och svullnad som kan leda till en brännande känsla. Det kan även bli inflammerade knottor, varblåsor och förtjockningar. Förtjockningar blir speciellt vid näsan och kallas även rhinophyma, detta är dock mindre vanligt.


Varför man från början för rosacea vet man inte, men man vet att uttorkande produkter, alkohol, växlande mellan varma och kalla klimat, bastu, solljus, varma drycker, stress, hård träning, kortisonkrämer och lokalsteroid förvärrar symtomen. 

För de allra flesta kommer rosacea i skov, det vill säga att det kommer i perioder då det är bättre och sämre.

Tyvärr finns det inga bestående behandlingar, men man kan få hjälp till lindring av läkaren med antibiotikakräm som till exempel metronidazol. Men även azelainsyra (som egentligen är mot acne som rekommenderas av läkare) ska fungera. Observera att du Alltid ska prata med din läkare först!!

Tetracyklin och makrolid som innehåller antibiotika används.

Du kan även få en invärtes antibiotika behandling med metronidazol eller tetracyklin som också används vid acne. Men vid acne går den bakteriedödande effekten in medan vid rosacea går den antiinflammatoriska delen in.

För de som lider av mycket svår rosacea finns det ett preparat som endast skrivs ut av specialisthudläkare då den är förbjuden i Sverige, med vissa undantag. Denna heter roacutan och är ett A-vitamin preparat. Det finns allvarliga biverkningar av detta läkemedel. Den värsta är om du är gravid, du kan då till till exempel få missfall eller skada barnet.  Men läkemedlet kan även orsaka depression. Ja, det finns en hel lista med biverkningar. Och just därför är det ovanligt att läkare skriver ut detta läkemedel.


Det finns även laserbehandlingar och IPL-behandlingar för rosacea. Dock kommer du få göra om dem efter ett tag. Och var noga med att gå till en erfaren och duktig läkare!


Vad kan du göra själv för att hjälpa till?

Ät mycket mat med omega-3, omega-6 och omega-9 i, dessa har en positiv antiinflammatorisk effekt. Du kan även äta andra nyttigheter som har antiinflammatorisk effekt. Exempel är körsbär, äpple, citrusfrukter, hallon, blåbär och rabarber.

Tänk även på att inte använda kosmetika som innehåller starka ämnen eller parfymer, likaså hudkrämer. När du kommer till hudkrämer tycker jag att du ska göra som jag och göra din egen hudkräm eller kontakta mig så gör jag en åt dig. Då vet du att det inte är några farliga tillsats ämnen i.
Hoppas jag har kunnat hjälpa någon av er där ute!

Har du en hudsjukdom som du vill veta mer om? Skriv en kommentar så ska jag se vad jag kan göra :)


* Obligatoriska fält

Sat, 25 July, 2015 7.03
Ann-Christine Reimer
Omega 6 är inte antiflammatoriskt - tvärtom triggar det inflammationer. Citrusfrukter och röda bär, så som hallon, sägs också påverka rosacea till det sämre. Bland denna mat verkar också körsbär som om det påverkar negativt.

Mon, 24 June, 2013 18.13
Branschbloggen
Viktigt och bra att du lyfter fram info om detta.
Mon, 24 June, 2013 18.19
Sandra Brodd
Åh, tack så mycket :)

Mon, 24 June, 2013 16.15
Tessi
Riktigt intressant! Min kille har det men vet inte så mkt om det.
Mon, 24 June, 2013 16.21
Sandra Brodd
Tack! Ja, då hoppas jag att detta var till lite hjälp :)

ANNONS
Till bloggens startsida

Hej på er!

GLÖM INTE ATT FÖLJA MIG PÅ BLOGLOVIN FÖR SE SENASTE UPPDATERINGARNA! KLICKA PÅ KNAPPEN LÄNGRE NER :D

I den här bloggen kommer ni få veta allt inom skönhet av en utbildad makeupspecialist och hudvårdsspecialist.
Ni kommer få tips och trix och kan alltid höra av er till mig för frågor till:
zandra_brodd@hotmail.comLogga in


Instagram @sandrabrodd
Follow @sandrabrodd at instagram.com

Follow on Bloglovin

{\rtf1\ansi\ansicpg1252 {\fonttbl\f0\fmodern\fcharset0 Courier;} {\colortbl;\red255\green255\blue255;\red85\green85\blue85;\red255\green255\blue255;} \deftab720 \pard\pardeftab720\sl400\partightenfactor0 \f0\fs24 \cf2 \cb3 \expnd0\expndtw0\kerning0 \outl0\strokewidth0 \strokec2 }