Känslig hud

Mon, 2 December, 2013 15.55

Ungefär hälften av oss har en form för känslig hud! Man kan ha en biologisk känslig hud eller fått det genom felbehandling av huden eller på grund av yttre påverkan som ökad förorening, användning av dator och solexponering . 

Känslig hud är ofta tunn och fin i strukturen. Den reagerar snabbt på temperaturförändringar, blir snabbt bränd i solen och är ofta torr med tendens till reaktioner. Huden är mindre motståndskraftig och kan reagera på ingredienser i kosmetik med att bli röd och irriterad. Känslig hud åldras snabbare än andra hudtyper. 

En känslig hudtyp kräver högre solskydd, mindre uttorkande rengöringsprodukter, mer närande och barriärstärkande produkter samt minst möjligt parfymämnen och alkohol. Känslig hud kan delas in i undertyper som: akne, rosacea och överreaktiv hud. Gemensamt för alla undertyperna är inflammation, vilket kräver aktiva ingredienser som verkar inflammationsdämpande och rogivande. I tillägg har de några särskilda behov: 

Hud med akne är ofta fet med överflöd av aknebakterier. Produkterna bör innehålla talgreglerande, inflammationsdämpande och antibakteriella ingredienser. Man måste undvika produkter som täpper till porerna och verkar komedogena. 

Rosacea är ett komplicerad hudtillstånd som innebär rodnad, finnar och brustna kärl i ansiktet. Inflammationsdämpande produkter som inte verkar irriterande ger god effekt. 

Överreaktiv hud delas in i hud med allergiska reaktioner och irritationsreaktioner. 

Allergi: 

Orsakas av att kroppen producerar antikroppar mot ett ämne (allergen) och återskapar reaktionen varje gång du utsätts för detta ämne. Många allergier kan reagera på parfymämnen, konserveringsämnen eller färgämnen. 

Irritationsreaktioner: 

Ett ämne kan irritera huden utan att det sker via en allergisk respons. Reaktionen kan bero på att huden har en svag hudbarriär, det vill säga för lite fett i de översta hudlagren. * Obligatoriska fält

Tue, 3 December, 2013 7.56
MinMakeupartist
Väldigt viktig läsning! Tack för att du delar med dig av din kunskap!

ANNONS
Till bloggens startsida

Sånt som intresserar mig...

Hudvård, lite naglar, smink, ganska många resor och mässor, special effekter och annat som smått & gott som fångas av min kamera.Logga in