Solskydd

Tue, 22 October, 2013 15.22

Planerar du att resa till varmare land under höstlovet?

 Glöm inte ett bra Solskydd 

Långvarig överexponering av UV-strålar ger ackumulerade skador i hudcellerna och man riskerar att få pigmentfläckar, hudförändringar och i värsta fall hudcancer. Solskydd är viktigt, särskilt under vår- och sommarmånaderna, om du önskar en fin bränna och samtidigt vill undvika solskador. Undvik solen mitt på dagen och använd alltid solskydd för ett säkert liv i solen. 


En solcreme av hög kvalitet är en god investering. 

• En bra solcreme bör innehålla bra skydd mot båda UVA- och UVB-strålar samt ha en bas som inte täpper till porerna eller orsakar finnar. Den bör skydda mot fria radikaler, ha anti-age effekt, innehålla vårdande och fuktgivande ingredienser samt verka återuppbyggande på hudbarriären. Solcremen får gärna innehålla ingredienser som motverkar pigmenteringar och på så sätt ger en jämnare bränna.  


Betakaroten förstärker skyddet 

• För att stärka huden ytterligare kan man ta tillskott av betakaroten i form av kosttillskott en månad före man börjar sola. De får gärna innehålla antioxidanter, karotenoider, sink, örter, bär och alger som förbättrar pigmentproduktionen, stärker huden och ger en jämnare och mer hållbar bränna. 

UV-strålning av olika typer har olika effekter på huden 

UVA-strålar: ”A for agening” 

• (96 % av UV-strålningen) UVA-strålar går djupast ner i huden (1-4 mm) och påverkar både epidermis och dermis. Det är dessa strålarna som skapar fria radikaler i huden, så att flera lager i huden skadas. Fettlager, fuktfaktorer och bindeväv bryts ner av fria radikaler. DNA-skador uppstår också som en följd av fria radikaler, vilket på sikt kan ge cellskador. Dessa strålar påverkar fibroblasterna så att de bildar enzymet kollagenase som bryter ner kollagen i huden vilket gör att huden förlorar sin spänst. Detta är det sista vi önskar när vi skal se fräscha ut i solen! Det enda positiva med UVA är att den omedelbara brunfärgen kommer från denna typen strålning. Tyvärr håller inte denna färgen i sig särskilt länge. 

UVB-strålar: ”B for burning” 

• (4 % av UV-strålningen) 

• UVB-strålarna påverkar enbart epidermis och stimulerar melanocyterna till att producera melanin (pigment). Det tar 72 timmar innan färgen blir synlig, men å andra sidan håller den i 

flera veckor. UVB stimulerar även produktionen av vitamin D som vi behöver för att kunna ta upp kalcium från kosten. 

• För mycket UVB-strålning kan föra till solbrändhet, som är ett inflammationstillstånd som innebär rodnad, smärta, flagning, blåsor och möjlig celldöd. UVB-strålning kan orsaka DNA-skador i melanocyterna och leda till ojämn pigmentering. Hyperkeratinisering är även orsakad av UVB. 

UVC-strålar: ”C for cancer” 

• Dessa behöver vi inte oroa oss för då de stoppas av ozonlagret. 

Vad kännetecknar en solcreme av hög kvalitet? 

Debatterna kring olika solcremer har varit heta varje vår, och vi ger här några råd kring vad som skiljer en god solcreme från en mindre bra. En bra solcreme skal självklart ha SPF anpassad till den enskildas hudtyp. Det är enbart ett fåtal ingredienser som är godkända för att användas som solfilter; både fysiska och kemiska. Det viktigaste när man väljer solfilter är att det ger bra skydd mot både UVA och UVB. Alla godkända solfilter är trygga att använda. Det är tilläggsingredienserna som kan öka kvaliteten på en solcreme. Viktiga tilläggsingredienser är: 

1. Ingredienser som ökar solskyddet eller gör så att du får en snabbare och jämnare brun färg, som till exempel aminosyran tyrosin som ökar melaninproduktionen 

2. Antioxidanter, dvs. ingredienser som förebygger hudåldring genom att skydda mot fria radikaler 

3. Ingredienser som verkar rogivande och påskyndar läkningsprocessen, förebygger solbrändhet, soleksem och hudirritationer 

4. Fuktgivande och mjukgörande ämnen som förbättrar och förebygger torr hud och flagning 

5. Ingredienser som skyddar och bygger upp hudbarriären och stärker huden 

6. Anti-age ingredienser och eventuellt ingredienser mot pigmentförändringar 

7. Ingredienser som stärker cellernas immunförsvar, motverkar celldöd och DNA-skador 

8. Baser som inte ger komedoner (”svarta prickar”) eller finnar, och som vårdar huden 
* Obligatoriska fält

ANNONS
Till bloggens startsida

Sånt som intresserar mig...

Hudvård, lite naglar, smink, ganska många resor och mässor, special effekter och annat som smått & gott som fångas av min kamera.Logga in