Peeling

Fri, 15 November, 2013 15.38

 

Huden förnyar sig själv varje 4-6 vecka. Nya hudceller bildas i hudens basalcellslager och förflyttas uppåt mot hudytan där de flagnar av. Denna hudförnyelsen kan stimuleras genom regelbunden peeling. Med ökande ålder och solexponering, kommer processen med avflagningen av döda hudceller gå långsammare, och man behöver en peeling. 

Peeling kan göras mekaniskt genom att man skrubbar eller slipar hudytan med korn. Kornen kan vara naturliga, som krossade persikokärnor, salt eller socker. Dessa kornen kan vara lite skarpa och man måste vara försiktig så man inte skrubbar för hårt. Plast- och jojobakulor ger en mildare skrubb, seden dessa kornen är runda utan skarpa kanter. Slipning kan göras med kristallstav som förs över huden eller med maskiner med roterande huvuden täckt med kristaller eller andra partiklar. 

Kemisk peeling kan göras med olika syror. De vanligaste är alfahydroxsysyror (AHA) som glykolsyra och mjölksyra. Betahydroxsysyran (BHA) salicylsyra ger också exfoliering, men här är det en övre gräns på 2% som är tillåten. Peelingeffekten kan komma av etsning om produktens pH värde är lågt. Om man använder en ”bärare”, får man peeling utan etsning som både avlägsnar döda hudceller och verkar hudförnyande på djupet. Detta är den bästa lösningen för att få en effektiv peeling och i tillägg goda effekter på hudcellerna som ligger djupare ner i huden. 

Peelingar med starka syror som TCA (trikloreddiksyra) och fenol är endast tillåtet för vårdpersonal som läkare eller sjuksköterskor att använda. Detta gäller även salicylsyra om koncentrationen är högre än 20%. Dessa peelingarna medför flagning, rodnad och svullnad, så många önskar att stanna hemma från jobbet några dagar efter behandlingen. Man måste vara säker på att en sådan behandling görs riktigt för att undvika biverkningar som ojämn pigmentering, ärr och känslighet i efterhand. 

Den tredje metoden för peeling är biologisk peeling med enzymer. Dessa enzymerna är keratinaser, det vill säga att de bryter ner keratin i överhuden så att döda hudceller lossnar. Detta är den mildaste formen for peeling och passar särskilt bra för känslig hud. Exempel på källor till dessa enzymer är ananas som innehåller keratin bromelin och papaya som innehåller papain. 


Peeling kan göras hemma eller i salong. Man rekommenderar peeling hemma 1-2 gånger i veckan. 
ANNONS

Sånt som intresserar mig...

Hudvård, lite naglar, smink, ganska många resor och mässor, special effekter och annat som smått & gott som fångas av min kamera.Logga in