Kosmetisk Kemi

Wed, 30 October, 2013 18.58

Vill du lära dig mer om kemin & ingredienserna i produkterna vi använder varje dag?

 Aktiva ingredienser, bärande substanser, emulsioner, emulgatorer, konserveringsmedel, parfymämnen och färgämnen

- handen på hjärtat, vet du egentligen vad som ingår i allaprodukter och vilka effekter de olika ingredienserna har?

Hudvårds- och makeupprodukter innehåller mängder av ämnen med krångliga namn. Samma ingrediens kan dessutom ha olika namn på förpackningarna.

Kosmetisk Kemi kursen ger en översikt över hur en hudvårdsprodukt är uppbyggd samt vad de olika ingredienserna har för effekt. Du får kunskap om de mest använda och aktuella ingrediens-erna i dagens hudvårdsprodukter och svar på en mängd viktiga frågor:

 • Vilka är de viktigaste aktiva ingredienserna och hur påverkar de huden?

 • Hur penetrerar ingredienser ned i huden?

• Vad är tvål- och rengöringsmedel och vilka är bra och mindre bra för huden?

 • Vad skiljer bärande ämnen åt; såsom mineraloljor, animaliska oljor, växtoljor och syntetiska ämnen?

 • Vilka konserveringsämnen finns och vad har de för positiva och negativa effekter?

 • Skiljer produkter i hudvårdsbranschen sig från produkter inom andra försäljningskanaler?

Passa på att anmäla dig till kursen Kosmetisk Kemi Dermarome i november. 

Kursen hålls hos Dermarome men är märkesneutral.ANNONS

Nagellack + makeup = sannt

Wed, 30 October, 2013 16.27

1.lacka naglarna med en färg (eller bara underlack om du inte vill ha en färg) Med denna taknik gör det inget om lacket är torrt, det funkar lika bra & är bland enklare om de är lackade dagen eller någara dagar innan.

2. med en tejpbit eller bit papper, täck över nageln så bara yttersta tippen syns.

3.ta glitter eller en lös ögonskugga & strö över friakanten, borsta bort överflödet. (ifall att ditt lack redan är torkat behöver du lägga lite överlack först så att skuggan eller glittret har nånting att fästa i.

4. ta bort tejpen & applicera ett lager överlack på hela nageln. Klart! SNYGGT!

För denna look, behöver du;

  • Underlack
  • Överlack
  • Färglack (om du vill)
  • Glitter eller en lös ögonskugga
  • Tejp eller en bit papper som du fuktar för att det ska fästa på fingret.

Solskydd

Tue, 22 October, 2013 15.22

Planerar du att resa till varmare land under höstlovet?

 Glöm inte ett bra Solskydd 

Långvarig överexponering av UV-strålar ger ackumulerade skador i hudcellerna och man riskerar att få pigmentfläckar, hudförändringar och i värsta fall hudcancer. Solskydd är viktigt, särskilt under vår- och sommarmånaderna, om du önskar en fin bränna och samtidigt vill undvika solskador. Undvik solen mitt på dagen och använd alltid solskydd för ett säkert liv i solen. 


En solcreme av hög kvalitet är en god investering. 

• En bra solcreme bör innehålla bra skydd mot båda UVA- och UVB-strålar samt ha en bas som inte täpper till porerna eller orsakar finnar. Den bör skydda mot fria radikaler, ha anti-age effekt, innehålla vårdande och fuktgivande ingredienser samt verka återuppbyggande på hudbarriären. Solcremen får gärna innehålla ingredienser som motverkar pigmenteringar och på så sätt ger en jämnare bränna.  


Betakaroten förstärker skyddet 

• För att stärka huden ytterligare kan man ta tillskott av betakaroten i form av kosttillskott en månad före man börjar sola. De får gärna innehålla antioxidanter, karotenoider, sink, örter, bär och alger som förbättrar pigmentproduktionen, stärker huden och ger en jämnare och mer hållbar bränna. 

UV-strålning av olika typer har olika effekter på huden 

UVA-strålar: ”A for agening” 

• (96 % av UV-strålningen) UVA-strålar går djupast ner i huden (1-4 mm) och påverkar både epidermis och dermis. Det är dessa strålarna som skapar fria radikaler i huden, så att flera lager i huden skadas. Fettlager, fuktfaktorer och bindeväv bryts ner av fria radikaler. DNA-skador uppstår också som en följd av fria radikaler, vilket på sikt kan ge cellskador. Dessa strålar påverkar fibroblasterna så att de bildar enzymet kollagenase som bryter ner kollagen i huden vilket gör att huden förlorar sin spänst. Detta är det sista vi önskar när vi skal se fräscha ut i solen! Det enda positiva med UVA är att den omedelbara brunfärgen kommer från denna typen strålning. Tyvärr håller inte denna färgen i sig särskilt länge. 

UVB-strålar: ”B for burning” 

• (4 % av UV-strålningen) 

• UVB-strålarna påverkar enbart epidermis och stimulerar melanocyterna till att producera melanin (pigment). Det tar 72 timmar innan färgen blir synlig, men å andra sidan håller den i 

flera veckor. UVB stimulerar även produktionen av vitamin D som vi behöver för att kunna ta upp kalcium från kosten. 

• För mycket UVB-strålning kan föra till solbrändhet, som är ett inflammationstillstånd som innebär rodnad, smärta, flagning, blåsor och möjlig celldöd. UVB-strålning kan orsaka DNA-skador i melanocyterna och leda till ojämn pigmentering. Hyperkeratinisering är även orsakad av UVB. 

UVC-strålar: ”C for cancer” 

• Dessa behöver vi inte oroa oss för då de stoppas av ozonlagret. 

Vad kännetecknar en solcreme av hög kvalitet? 

Debatterna kring olika solcremer har varit heta varje vår, och vi ger här några råd kring vad som skiljer en god solcreme från en mindre bra. En bra solcreme skal självklart ha SPF anpassad till den enskildas hudtyp. Det är enbart ett fåtal ingredienser som är godkända för att användas som solfilter; både fysiska och kemiska. Det viktigaste när man väljer solfilter är att det ger bra skydd mot både UVA och UVB. Alla godkända solfilter är trygga att använda. Det är tilläggsingredienserna som kan öka kvaliteten på en solcreme. Viktiga tilläggsingredienser är: 

1. Ingredienser som ökar solskyddet eller gör så att du får en snabbare och jämnare brun färg, som till exempel aminosyran tyrosin som ökar melaninproduktionen 

2. Antioxidanter, dvs. ingredienser som förebygger hudåldring genom att skydda mot fria radikaler 

3. Ingredienser som verkar rogivande och påskyndar läkningsprocessen, förebygger solbrändhet, soleksem och hudirritationer 

4. Fuktgivande och mjukgörande ämnen som förbättrar och förebygger torr hud och flagning 

5. Ingredienser som skyddar och bygger upp hudbarriären och stärker huden 

6. Anti-age ingredienser och eventuellt ingredienser mot pigmentförändringar 

7. Ingredienser som stärker cellernas immunförsvar, motverkar celldöd och DNA-skador 

8. Baser som inte ger komedoner (”svarta prickar”) eller finnar, och som vårdar huden 
Baksidan av skönhetsbranchen

Sun, 20 October, 2013 13.36

Idag kl.12 sände Kaliber på P1 ett program om baksidan av skönhetsbranchen, där hård konkurrens lockar oseriösa salongsägare som utnyttjar personal & människor som söker arbetstillstånd.

 

Salonger vill ha stora summor pengar för att erbjuda ett jobb i Sverige Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

På någon timme kan du få snygga, välsvarvade naglar till ett lågt pris. Men Radioprogrammet Kaliber på P1 kan idag avslöja hur företag inom nagelbranschen erbjuder låga löner och vill ha stora summor pengar i utbyte mot ett svenskt arbetstillstånd.

Lyssna på prorammet här.


UR programmet;

Jag står i ett köpcentrum. Bredvid mig har jag Meis som nyss har kommit ut från en nagelsalong. Hon sträcker fram sina fingernaglar – de har precis blivit dekorerade med skimrande plast.

– Ja, jag har fixat mina naglar med glitter lite. För det är roligt. Jag tycker det är roligt att fixa naglar, för jag har inte långa naglar, det är därför jag fixar dem.

– Brukar du gå och göra det ofta eller?

– Ja, varannan månad.

– Går du alltid hit?

– Ja.

– Jag heter Ylva. Jag har varit på nagelverkstad som jag säger. Det är där man lämnar in naglarna medan man går och shoppar, om man då får vara lite lustig. Nej, jag tycker att det är en bra investering eftersom jag aldrig kommer ihåg att kamma mig.

– Aha, okej, så då är det bättre att fixa naglarna då?

– Ja, om man då har håret på ända så ser man i alla fall inte ut som en utesovare i fall man har fina naglar. Nu har de då lagt akryl på precis som när man lagar bilar. Och sen så är det en väldigt fin nagel som har en snygg färg.

Det som förut kanske sågs som en dyr lyxbehandling har numera blivit något som många människor unnar sig till vardags. Och att döma av artiklar och bloggar är det en trend som växer sig allt starkare.

Det handlar om naglar som tvättas, filas, penslas med härdplast och torkas i maskiner. En del sätter på lösnaglar, andra vill ha originella mönster.

Tidigare förknippades manikyr och annan nagelvård kanske mest med enmansföretagare som hyrde in sig i hörn av frisörsalonger.

Idag kan du gå på nagelbehandling i särskilda nagelstudior runt om i hela Sverige, där affärsmodellen liknar den som länge har funnits i till exempel USA. Snabba behandlingar. Billiga priser. Och i många fall: arbetskraft som flyttat hit från andra delar av världen.

– Var kommer de ifrån, de som jobbar här?

– Jag tror det är från Thailand...jag vet inte.

– Känner du dig säker på att de har bra lön och har det bra de som jobbar här?

– Jag vet inte.

Idag undersöker Kaliber vilka det är som får betala, när du vill ha snygga naglar till ett billigt pris.

Det är sen eftermiddag, och människor rör sig mellan butikerna i stadskärnan.

– Jag letar efter en nagelsalong som ska ligga här.

Den här berättelsen börjar med att vi hittar en hemsida med platsannonser, där nagelsalonger från hela Europa söker efter personal.

– Och med mig här har jag en utskriven version av den här hemsidan. Där finns det annonser från Tjeckien, Tyskland, Frankrike, Schweiz…ja, hela Europa egentligen.

Alla annonserna på hemsidan är skrivna på vietnamesiska. Ofta står det att arbetsgivaren kan hjälpa till med att ordna boende och de juridiska papper som är nödvändiga för att komma in i landet och jobba. Och vi hittar också annonser från Sverige.

– Här har vi en annons där det står att man söker kvinnliga arbetstagare som kan jobba i Sverige. Det står ett telefonnummer här också. Här har vi en annan annons. Det står ingen lön men det står att bostad ska ingå. Juridiska papper ska ordnas av arbetsgivaren. Så vad jag tänkte nu är att jag ska gå besöka några av de här nagelsalongerna för att höra lite mer om hur upplägget här egentligen ser ut.

Vi har bestämt oss för att ta reda på mer om de här annonserna.

Till vår hjälp har vi en kollega som talar vietnamesiska. Hon ringer upp numren i de svenska annonserna i rollen som arbetssökande nagelterapeut från Vietnam. Hon ställer frågor om lön, arbetsförhållanden och vad som krävs för att få komma till Sverige och jobba.

– Hallå?

Vilka svar hon fick ska vi återkomma till lite senare i det här programmet.

Den första nagelsalongen jag besöker är möblerad med massagestolar, fotbad och arbetsbänkar. Några anställda är i full färd med att tvätta, fila och lacka naglarna på avslappnade kunder.

– Det ser rätt bekvämt ut

Jag har bokat en intervju med ägaren, som visar mig runt i lokalen. Och vi ska säga att rösten vi hör här har vi förvrängt.

– Hos oss vi har allting från topp till tå. Vi gör nagel…naglarna, fötterna, pedikyr, ögonfransar, sen hårförlängning, hårklippning, hårstyling.

Vi har allting från topp till tå, säger ägaren. Vi gör nagelbehandlingar, pedikyr, ögonfransar, hårförlängning och hårstyling.

Han berättar att de börjar bygga upp en allt större kundkrets – och att det är svårt att hitta en salong där man kan få en nagelbehandling till bättre pris.

– Vi är stans billigaste. Hälften, kan vi räkna. Normalt de tar tusen kronor men vi tar…här de tar 500 kronor. Mindre.

Stans billigaste säger han. Hälften så dyra som andra salonger.

– Hur kan ni vara så mycket billigare?

– Vi har bra kvalitet och duktiga och ny teknik…

– Tekniken är billigare?

– Ja. Och duktiga folk som kan jobba.

De låga priserna beror på billigare teknik och duktig personal, säger ägaren. Han berättar att hans anställda kommer från olika länder – bland annat från Vietnam. Men han säger att de får samma löner som om han hade anlitat en svensk.

– Eftersom vi har…ehm…kan man säga…kollektivavtal. Så det är samma. Vi har kollektivavtal, så det är inte skillnad.

Att betala ut lön minst enligt kollektivavtal är ett krav för att få tillstånd att få hämta hit personal från länder utanför EU. Det gäller också försäkringar och andra villkor.

– Är det verkligen så att alla här får lön enligt svenskt kollektivavtal?

– Ja, det är alla.

Men svaren låter helt annorlunda när vår kollega ringer upp ägarens mobilnummer i rollen som arbetssökande nagelterapeut från Vietnam.

Vi får här höra att lönen ligger på 1000 dollar i månaden, för heltidsarbete. Det motsvarar ungefär 6500 kronor – långt mindre än de 21 000 som ägaren talade om när jag träffade honom.

Vår kollega blir också lovad att boende kommer ordnas till henne. Hon kommer få bo tillsammans med andra anställda. Lunch får hon på salongen.

Vi vill ta reda på om det här förekommer på fler ställen, och ringer runt till ytterligare sju nagelsalonger. Vi ringer till företag som antingen aktivt annonserat efter utländsk arbetskraft eller som vi vet har tagit in personal på arbetstillstånd via Migrationsverket.

När vi går igenom de tillstånd som utfärdats av Migrationsverket de senaste tre åren hittar vi omkring 80 personer som har fått rätt att komma till Sverige för att arbeta på nagelsalong.

Av de totalt åtta nagelsalonger vi ringer till, så är det fyra som på rak arm säger att de är intresserade av att anställa vår kollega. De uppger alla att lönen ligger på 1000 dollar i månaden –ungefär 6500 kronor. Dessutom säger de att de ska hjälpa till att ordna boende, tillsammans med andra anställda. Arbetstiden kan vara så mycket som 60 timmar i veckan.

De salonger som inte är intresserade av att anställa vår kollega säger antingen att de har tillräckligt med personal, eller att de bara anställer släktingar och vänner. Men de flesta av dem svarar ändå på frågor om hur lön och villkor generellt sett ser ut i Sverige. Och de bekräftar våra uppgifter: lönen som man får som nagelterapeut ligger vanligtvis på omkring 6500 kronor i månaden.

Det är Migrationsverket som fattar beslut om arbetstillstånd. Deras krav för att bevilja ett tillstånd är att lön, försäkringar och andra villkor ska ligga minst på samma nivå som kollektivavtal eller annan branschpraxis. Om man inte jobbar heltid så finns det ett krav på att man måste tjäna minst 13 000 kronor i månaden.

– Om en arbetstagare får tusen dollar i månaden, alltså motsvarande runt 6500 kronor…hur skulle Migrationsverket se på det?

– Du menar den lön man får ut?

Fredrik Martinsson är jurist på Migrationsverket och expert på frågor som rör arbetstillstånd.

– Ja, då kan jag konstatera direkt att det är alldeles för lågt för att man skulle bevilja tillstånd om man hade vetat det från början. Det grundläggande är att lön, försäkringar och andra villkor ligger på minst på den nivå som kollektivavtalen ligger på för yrket i fråga.

6 500 kronor i månaden för ett jobb som nagelterapeut är alltså på tok för lite för att Migrationsverket ska bevilja ett arbetstillstånd – lönen ska vara kollektivavtalsenlig. Samtidigt har myndigheten väldigt få möjligheter att kontrollera att arbetsgivarna lever upp till det kravet.

När Migrationsverket fattar beslut om arbetstillstånd, så begär de att få se ett anställningserbjudande. Där den svenske arbetsgivaren uppger bland annat vilken lön och vilka försäkringar som ska gälla. Men Fredrik Martinsson poängterar att det är just ett erbjudande om anställning, och ingenting annat.

– Det är ju alltså inte något avtal eller något kontrakt emellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Det är inte bindande i en arbetsrättslig konflikt, utan det är ju ett anställningserbjudande och att det är det vi kräver, det beror ju på att lagstiftningen ser ut så.

– Så i praktiken så kan man inte vara säker på att det är de anställningsförhållandena som kommer råda när personen har kommit till Sverige?

– Nej, det kan man inte vara.

– Vad har Migrationsverket för möjligheter att följa upp det här då?

– Enligt lagstiftningen och regelverket som det ser ut nu så…så har vi möjlighet att göra det när arbetstagaren kommer in med en ansökan om förlängning. Det är först då som vi verkligen kan kontrollera att man har fått den lön som är utlovad och att försäkringar har tecknats och så vidare. Så det är framförallt i förlängningssituationen som vi kontrollerar.

– Och om det inte blir någon förlängning?

– Ja, då blir det ju inte någon kontroll i just det fallet, om det inte kommer in någon ny ansökan.

Vi har hittills hört om hur vietnamesiska nagelskulptörer blir erbjudna löner på motsvarande 6500 kronor. Långt mindre än vad Migrationsverket kräver för att bevilja ett arbetstillstånd. Och vi har också hört att verkets möjligheter att kontrollera det här är små.

Men det här är inte det enda som vi får reda på under vår rundringning till nagelsalongerna.

– Hallå?

De som är intresserade av att anställa vår kollega vill nämligen inte bara att hon ska arbeta för en låg lön – de vill dessutom ha betalt för att hjälpa henne att ordna ett arbetstillstånd till Sverige.

– Det viktigaste är att vi måste få en summa pengar.

– Är det pengar som man betalar i förskott?

– Ja. Det är det som är det viktigaste.

– Får jag fråga, hur mycket ska jag betala i förskott?

– Det är 22 000.

– 22 000 dollar?

– Ja.

22 000 dollar kostar det att ordna ett arbetstillstånd, säger den här personen. Det motsvarar ungefär nio årslöner för en genomsnittlig statsanställd vietnames.

– Ungefär hur mycket kommer jag få i lön varje månad? Jag behöver veta hur lång tid det tar för mig att få tillbaka mina 22 000.

– Om jag säger till exempel att du får tusen dollar i månaden.

– Då tar det mig ungefär två år att få tillbaka, eller hur?

– Ja.

– Det är inte så mycket?

– Det är svårt, förstår du. Du kan fråga andra om hur mycket det kostar att få papper för att få komma till Sverige och Skandinavien. Då förstår du.

Ett arbetstillstånd för 22 000 dollar.  Det motsvarar närmare 140 000 kronor svenska kronor. Med en lön på 6500 kronor, så innebär det att man måste jobba nästan två år för att få tillbaka sina pengar.

– Om du vill komma hit och jobba och få hög lön då ska du jobba svart. Då betalar du inte skatt och när tillståndet går ut då ska du återvända hem. Eller så kan du stanna kvar här och gömma dig. Det går också bra.

Nagelsalongen som vi ringde till här ligger i ett köpcentrum. Jag beger mig dit för att fråga ägaren om det som sades under telefonsamtalet.

Vi slår oss ner vid receptionen, och jag berättar för honom om samtalet som vår kollega har ringt, där vi fick höra att det skulle kosta motsvarande 140 000 svenska kronor att komma till Sverige.

– Och 1000 dollar i månaden kommer man få om man kommer hit och jobbar.

– Nej, jag tror inte att jag har sagt något sådär alltså. Det är svårt att förklara till de som är i Vietnam alltså. Så jag vet inte…det. Hur ska jag säga.

– Men du…när du tar hit folk från Vietnam, får de betala för att komma hit då?

– Nej…faktiskt…men måste man spela in så här?

– Det är bra om du får svara. För jag har en bandupptagning där du säger att det kostar 22 000 dollar för en person att komma till Sverige och jobba här.

– Asså. Nej på vilken band alltså?

– Jag kan spela upp den för dig om du vill.

Telefonnumret vi har ringt till är registrerat på ägaren. Personen som svarar uppger samma namn som ägaren vid två tillfällen, och refererar till annonsen på internet, där vi hittade hans kontaktuppgifter.

– Känner du igen det här samtalet nu?

– Ja, jo…får se alltså…men det står inte något nummer på det alltså…ibland det är svårt alltså…faktiskt, jag har jättemånga samtal. Nej men du behöver inte spela in eller hur?

– Nej men det är viktigt att du får berätta nu, du sa…

– Jamen, kolla…såhär va…måste jag prata med dig?

– Du måste inte prata med mig. Du väljer om du vill prata med mig.

– Nej, nej…jag ska inte prata med dig.

Ägaren säger att han inte är säker på om det är han som pratar på inspelningen eller inte, eftersom han får  så många telefonsamtal. Sen vill han avbryta intervjun.

– Så det är inte du som pratar där?

– Jag tror inte det.

– Du tror inte att det är du?

– Nej, nej. Jag tror inte det.

– Men det här numret som står här på den här annonsen då? Är det där ditt nummer?

– Ja, jo, det är mitt nummer.

– Det är du som har lagt ut den här annonsen.

– Ja, det är jag som har lagt ut den annonsen, ja.

– Vi ringde det numret.

– Hur ska jag veta att du har ringt på detta numret? Eller hur. Det är svårt att veta. Jag kan inte veta att du har ringt på detta nummer.

– Jamen vi vet att vi har gjort det.

– Jamen, du vet att jag visste att jag har inte svarat på några samtal på såna sätt.

Efter att först ha varit osäker så nekar nu ägaren till att det är han vi pratade med. Men han har inte förklaring till att någon svarar på hans mobiltelefon, uppger hans namn och talar om anställningsvillkor på hans salong.

Också de andra tre personerna som är intresserade av att anställa vår kollega säger att det kostar stora summor pengar att ordna ett arbetstillstånd till Sverige. Här nyss hörde vi en av dem uppge ett pris på ungefär 70 000 kronor. De andra två säger att det kostar omkring 100 000 respektive 120 000 kronor.

Två av dem säger att hela summan måste betalas i förskott. De andra säger att delar av den kan betalas genom avdrag på lönen.

– Om det skulle uppdagas att en arbetsgivare har tagit betalt av den sökande för att ordna det här arbetstillstånden eller ge den sökande ett anställningserbjudande – hur skulle det påverka er bedömning?

Fredrik Martinsson på Migrationsverket igen.

– Om vi fick reda på det i ett ärende så skulle vi ju inte bevilja något arbets- och uppehållstillstånd i det fallet. För det vore ju i så fall ett tecken på att det här är…det här är inte en anställning, en vanlig anställning såsom den ska se ut. Alltså regelverket är ju tillkommet för att bevilja arbetstillstånd för riktiga anställningar på en arbetsmarknad som…där man följer regler och lagar givetvis.

– Jag har i min undersökning hittat exempel på arbetsgivare som tar mellan 70 000 och 140 000 kronor för att erbjuda någon en anställning. Hur allvarligt är det här tycker du?

– Ja, det är ju mycket allvarligt för det är ju enligt min uppfattning och enligt verkets uppfattning ett missbruk utav lagstiftningen.

– Vad kan det få för konsekvenser för arbetsgivaren då?

– Ja, för arbetsgivaren så får det ju egentligen inga konsekvenser, utan konsekvenserna drabbar ju i det fallet arbetstagaren som riskerar att inte få sitt tillstånd förlängt. Det drabbar ju i och för sig indirekt arbetsgivaren också givetvis men det som kan hända då är ju att Migrationsverket avslår den här nya ansökan.

– Det låter ganska tandlöst.

– Ja alltså den nuvarande lagstiftningen innehåller ju inte någon…några möjligheter att lägga sanktioner på arbetsgivaren eller så, utan det vi gör, det är ju att pröva ärendena ärende för ärende och det är klart att…det vi…det vi…noterar och de erfarenheter vi gör, de väger vi givetvis in men det finns ju inte något…något…sanktionssystem eller några direkta åtgärder som drabbar arbetsgivaren på det sättet.

Vi har ringt till åtta nagelsalonger. Det finns många fler, och hur anställningsvillkoren ser ut där, det kan vi inte veta. Men de nagelsalonger som har varit intresserade av att anställa vår kollega, när hon ringt runt i rollen som arbetssökande vietnames, erbjuder löner som är mycket lägre än vad Migrationsverket kräver för att godkänna ett arbetstillstånd. Och de vill dessutom ha stora summor pengar för att erbjuda en henne arbete i Sverige.

Migrationsverket kallar det här för ett missbruk av lagstiftningen.

Men på en del nagelsalonger förekommer det också arbetskraft som helt saknar tillstånd att arbeta i Sverige. Det säger Jerk Wiberg som är gruppchef vid gränspolisen i Stockholm. De har på senare tid gjort ett tiotal inspektioner av nagelsalonger i Stockholmsområdet. Vid hälften av tillfällena har de hittat personer från Vietnam som jobbar på salongerna, men som saknar arbetstillstånd.

– Vanligtvis har det handlat om människor som har haft uppehållstillstånd i något annat Schengenland. Men deras rätt i Sverige så att säga har begränsat sig till en turistvistelse.

Ofta handlar det om personer med arbetstillstånd från Tjeckien, som inte är giltiga i Sverige, enligt Jerk Wiberg. Och den här bilden bekräftas också av vår egen undersökning. Flera av de nagelsalonger vi är i kontakt med säger att många av de vietnameser som kommer för att arbeta i Sverige först har skaffat papper i Tjeckien.

Det är straffbart för en svensk arbetsgivare att anställa en person som saknar uppehållstillstånd, men enligt Jerk Wiberg är det svårt för polisen att skaffa bevis som är tillräckliga för att få till stånd en fällande dom. Ofta hävdar arbetsgivaren att personen som arbetar är under utbildning eller bara är där och provjobbar, säger han.

– I mina ögon handlar de om att de arbetar där, och att man vet ju mycket väl reglerna att de inte får arbeta. Men man tar ju chansen naturligtvis och slinker ur det här om man kan.

Vi är tillbaka på nagelsalongen som vi besökte i början på det här reportaget. Nagelsalongen där ägaren sa att hans anställda – även de från Vietnam – får kollektivavtalsenliga löner.

– Det är svensk politik och vi gör som de säger.

Det är svensk politik och vi gör som de säger, berättar ägaren. Men när vi ringde till hans nummer och låtsades söka jobb, då fick vi höra att lönen låg på ungefär 6500 kronor. Dessutom skulle det kosta 11 000 dollar, motsvarande 70 000 kronor, att få komma till Sverige och jobba.

– Du tar inget betalt för att ta hit folk?

– Nej, absolut alls.

– Ingenting alls?

– Nej.

– Och alla får lön enligt kollektivavtal?

– Absolut.

Jag berättar vad vi fick höra när vår kollega ringde till hans nummer och att vi har det inspelat.

– Nej, jag vet inte vad du snackar om.

– Och att man ska få tusen dollar i lön.

– Nej.

– Är du helt säker på det?

– Hundra procent.

– Vi kan lyssna på den om du vill.

– Absolut.

– Kommer du ihåg det samtalet?

Jag spelar upp ljudfilen och frågar om han minns samtalet. Men den frågan får jag inget svar på. Ägaren reser sig för att svara i telefon. Sen ber han mig att följa med in i personalrummet.

– Du kan intervjua en annan gång. Jag tror du kommer hit för att göra intervju sen du frågar om något annat. Så du behöver inte komma hit.

– Tack och adjö. Du ska gå härifrån.

– Men vänta lite nu…

– Nejnejnejnej.

– Men så här är det bara. Jag kommer använda det här. Det kommer vara i vårt program.

– Tack och adjö du ska gå härifrån nu.

– Okej, jag går härifrån. Jag går härifrån om du vill det. Jag kommer höra av mig till dig sen.

– Kom inte hit. Kom inte hit!

– Jag kommer ringa till dig sen för du måste få kommentera..

– Kom inte hit.

Efter intervju hör vi av oss fler gånger till ägaren via telefon, sms och post, för att han ska få chansen att kommentera vår bandinspelning – men han vill inte svara på några frågor.

– Hej

– Hej jag jobbar med ett program på Sveriges Radio som heter Kaliber.

– Vad vill du?

– Jag skickade ett brev till dig förra veckan. Jag vet inte om du…

– Din fucking, din fucking. Ring inte hit.

– Ursäkta?

– Ring inte hit.

– Men du har fått brevet?

– Ring inte hit.

– Jag tänkte bara berätta..

– Ring inte hit.

– Jag tänkte bara berätta lite för dig vad som kommer i det här programmet som vi sänder på söndag…….Hallå….hallå?

Reporter Markus Alfredssonmarkus.alfredsson@sverigesradio.se

Producent Sofia Boo sofia.boo@sverigesradio.se
MAKE UP STORE - CASHMERE

Thu, 10 October, 2013 21.16

NAILS by ME

for MAKE UP STORE


WWW.MAKEUPSTORE.SE


Professional Beauty Dublin /Nail Masters

Tue, 8 October, 2013 21.48

Jag har precis haft 4 underbara dagar på Irland, där jag förutom att mingla med härliga kollegor hade förmånen att få träffa en av mina "idoler"; Vetenskapsmannen, Författaren och föreläsaren; Doug Schoon.

http://www.schoonscientific.com/doug-schoon-bio.html

Självklart kunde jag inte hålla mig från utmaningen att tävla i naglar när chansen gavs....

Temat för Dublin mässan var "Winter wonderland"

Här är mitt bidrag "Jack Frost" inspirerad av barnramsan;

"Jack Frost was in the garden,
When I went out to play
He nipped my toes and fingers
And quickly ran away."

fler bidrag i bild kategorin kan ni se här; http://www.professionalbeauty.co.uk/page.cfm/Action=library/libID=5/listID=5/t=m

Mitt tävlingsbidrag i Nailart Masters (Där man under 2timmar ska göra 5 olika design & skulpterings tekniker på en modell)

läs mer om tävlingsreglerna här: http://www.professionalbeauty.co.uk/files/ireland_nail_championships_ireland_2013_version_4_.pdf

The International Nail Art Championships 2013 is designed for the top elite nail artists and is open to any competitors.
To compete for the International Nail Art Masters you must also enter the following,
 Show case
 Photographic Nail Art
The points are then added together with the Masters competition to reveal the Champion
The International Nail Art Masters Competition: To prove all your skill area you will need to demonstrate your ability to do a variety of styles and shapes and lengths in different design finishes on each nail. The more skills you show the more points you will gain

Stort tack till Mina modeller Fanny Norlinder, Amy Hurrel & Marina Blomson.


VINTERHUD

Mon, 7 October, 2013 15.09

 Vinterhud 

• När vintern kommer händer två saker: vi har varmare inomhus vilket ger torrare inomhusklimat samtidigt som vi blir utsatta för kallare och torrare luft utomhus. De flesta upplever att huden blir torrare under den kalla årstiden. Diskussionerna kring vad en bra klimatcreme ska innehålla är ett säker tecken på att vintern snart är här. 

• Det viktigaste en klimatcreme skall innehålla är närande, fuktgivande och skyddande ingredienser. Bland de närande ingredienserna finns omega 3 och 6, ceramider, fosfolipider och andra fetter som stärker hudbarriären. Fuktgivande ingredienser binder fukt i huden och förebygger uttorkning. För att uppnå bäst möjliga skydd bör cremen i tillägg innehålla ingredienser som bildar en skyddande hinna på huden. Här används vanligen olika typer av olja och vax. Det är viktigt att cremerna inte innehåller för mycket av dessa ingredienserna så att porerna täpps till. Växtoljor och växtvax kan användas i höga koncentrationer utan att bli komodogena. Det är ett plus om klimatcremen i tillägg innehåller antioxsidanter som förebygger hudåldrande. 

• Många tror att en klimatcreme inte kan innehålla vatten. Detta gäller endast för klimatcremer som skal appliceras utomhus i stark kyla. Vattnet i cremen kommer då frysa och skada huden. Men de flesta av oss applicerar cremen inomhus och vattnet i cremen kommer då försvinna innan vi går ut i kylan. 

• Kom ihåg att en köldcreme inte skyddar huden mot extrem köld. Vid minus 20 grader måste man i tillägg använda kläder som täcker ansiktet för att undvika köldskador. 

• En extra närande kroppscreme kan också vara bra vintertid. Det är även viktigt att komma ihåg att läpparna behöver extra skydd. 

en av mina favorit produkter till vinterläppar kommer från Make Up Store

Lip care mix

En kombination av tre läppvårdande produkter - peeling, inpackning och vårdande läppbalsam. Den gröna cremen är en mild peeling som avlägsna döda hudceller från läpparna. Den vita cremen är en mjukgörande inpackning som kan användas både på natten och på dagen. Den rosa cremen är ett läppbalsam som kan användas varje dag.

 http://www.makeupstore.se/sesv/products/lips/lip_treatment/lipcaremixANNONS

Sånt som intresserar mig...

Hudvård, lite naglar, smink, ganska många resor och mässor, special effekter och annat som smått & gott som fångas av min kamera.Logga in