Att bli utnyttjad och tack till MinMakeupartist.se

Thu, 27 March, 2014 14.29

Jag har länge tänkt att skriva ett inlägg om detta. Jag har suddat ut, skrivit om och brytt ihop. (Sorry för wall of text)

Jag vet inte hur många timmar jag (och givetvis många av mina fina kollegor) har jobbat gratis, har pressats till en extrem gräns, nekats matpauser (eller pauser överhuvudtaget) och jobbat tills vi stupar i pass på kanske 12 h eller längre. I nästan alla andra branscher kallas det för "olagligt", i denna bransch kallas det för "erfarenhet". 

Varför är det så? Jag jobbar gärna gratis när jag känner att det gynnar mig, men då jobbar alla andra också gratis. Varför ska jag jobba utan betalt, när det är någon annan som tjänar pengar på det? (Vill poängtera skillnad på att bli utnyttjad och jobba gratis i utbyte mot något annat som nyttjar en)

Jag har ändå jobbat med detta i flera år. Jag får ofta mail utav folk som vill jobba med mig, men ibland när jag svarar att jag i alla fall vill ha en symbolisk summa så jag inte går back när jag behöver köpa in material så har jag blivit skrattat åt rakt upp i ansiktet. Varför är det så? Varför är jag inte värd en hundring eller två?

Jag hyser stor respekt för Paula,Julia  samt alla andra inblandade med MinMakeupartist.se, som jobbar på att ge oss makeupartister/maskörer/hårstylister och dyl en status. Vi förtjänar cred precis som alla andra. Vi ska inte låta oss utnyttjas och trampas på. Vi ÄR duktiga på vad vi gör, vi brinner för det och alla drömmer om att komma långt.

I helgen så blir det tredje gången för mig jag får chansen att representera detta fina företag, och jag gör det med stolthet. Jag får chansen att representera ett företag som försöker förbättra och förhöja dessa yrkesgrupper. 

Jag vill bara säga TACK, tack för det ni jobbar för och tack för att jag får ta del av det. 

Josephine Levander


* Obligatoriska fält

Fri, 28 March, 2014 19.01
Vivi Felicia
Detta är något som jag slåss med varje dag.. Jag slutade faktiskt sminka ett tag, för jag såg ingen framtid i branschen längre, pga detta. På något vänster samlade jag krafter under den tiden och nu kör jag som en bulldozer över allt och alla som beter sig som idioter. typ. :P /V

Fri, 28 March, 2014 9.30
stefan j
Jag vet precis hur det är, jag som fotograf har ofta samma problem "Du har ju en kamera, kan du inte komma förbi och ta lite kort bara" eller folk som inte förstår värdet av en bild. Däremot så förstår jag även dom som irriterar sig på att du vill ta självkostnadspris ibland, nu vet jag inte vem, vad eller hur uppdraget såg ut som du inte skulle få betalt för, Men om jag styr men TFP fotografering, och modell, make up, hår eller någon annan inblandad vill ha betalt för material eller liknande, då får dom långfingret och ett argt hej då. Varför jag göra så? För att när det gäller TFP så får alla inblandade stå för sina egna kostnader. Jag lägger ofta pengar på extra rekvisita, location eller liknande till mina tfp plåtningar, så jag kan betala ibland upp till 5000-6000 för en tfp plåtning. För att inte glömma övrig utrustning som fotografer behöver, Kameror, studio osv osv. Alla inom sitt område får stå för egen utrustning och material i TFP sammanhang. Jag håller på att styra en TFP plåtning nu där vi eventuellt ska åka till Island och fota, dom som blir medbjudna får resan, boende betalt, börjar dom tjafsa om typ kläder, smink oså ska betalas med så kastar jag dom av båten! :P Då känns det rent ut sagt girigt utan dom som ber om 200kr för smink, kläder eller liknande. MEN, är det ett kommersiellt jobb, så är erfarenheten inte värt 12h slit, utan då ska du ha någon form av betalning. minst MINST MINST sminket, mat och typ tilltugg under dagen. Skrev ett blogginlägg om detta för ett par år sedan =) http://www.stefanfoto.se/blogg.asp?id=33
Fri, 28 March, 2014 13.52
Josephine Levander
Självklart handlar det inte om bestämda TFP jobb. Jag skulle tycka det var asvärt att åka till Island om jag fick boende betalt. Det är ju ingen som tvingar en att åka liksom. Det jag menade var mer att folk vill att man ska göra kommersiella jobb, sminka privatpersoner osv. Lycka till på Island!

Thu, 27 March, 2014 19.29
Mathias Linderdahl
Hell yeah! (Y) :*
Thu, 27 March, 2014 19.41
Josephine Levander
Känns som att detta var ett blogginlägg jag nailade haha :D

Thu, 27 March, 2014 17.17
Christina Makeup
Bra inlägg!! Som den realist jag är vill jag dock också säga att sånt här kommer aldrig att försvinna så länge MUA:or (o andra) LÅTER sig utnyttjas. Att lära sig säga nej är en viktig sak att lära sig :)
Thu, 27 March, 2014 17.28
Josephine Levander
Precis min tanke, jag håller fortfarande på att lära mig säga nej. Men igår kom jag till den punkten att nog är nog

Thu, 27 March, 2014 15.54
MinMakeupartist
Hej Josephine! Vilka fina ord som får allt det jobb vi gör att kännas så extra värt det:) Tack!
Thu, 27 March, 2014 16.09
Josephine Levander
Det var det absolut minsta jag kunde göra, det var dags att försöka skriva ut hur jag kände. Och jobbet ni gör är fantastiskt!

Thu, 27 March, 2014 15.52
Paula
Vilket fint inlägg, Josephine! Tack så jättemycket! Och tack för fina kommentaren och tillägget, Victoria! Sånt här gör att det känns värt att kämpa vidare och jobba för att alla artisterna här ska synas och kunna få jobb och betalt. Vi jobbar aktivt med att försöka få bort gratis- & TFP-jobb och att se till att alla makeupartister/hårstylister/maskörer i alla erfarenhetsnivåer ska få arbete. Vi är mycket glada över att vi börjar märka skillnad just gällande detta sedan sidan lanserades och vi på MinMakeupArtist.se är glada över att vara en del av det. Stort tack och fortsätt inspirera! Bästa hälsningar/ Paula
Thu, 27 March, 2014 16.08
Josephine Levander
Som sagt, tack själv Paula. Det var dags för en stor förändring, och det var ni som tog tag i det, jag är bara tacksam över att få vara en del i förändringen. Ha det bäst!

Thu, 27 March, 2014 15.35
Victoria G
Håller med dig till 200%! Det är skamligt hur den här branschen fungerar på vissa håll. Men minmakeupartist ska verkligen ha en applåd för att vi makeupartister lyfts fram på ett så professionellt sätt och att vi får den hjälp och cred som vi behöver och förtjänar. Så du har verkligen helt rätt hela vägen. Stor kram och grattis! :)
Thu, 27 March, 2014 16.07
Josephine Levander
En stor kram på dig med och tack!

ANNONS
Till bloggens startsidaLogga inInstagram @josephinelevander_mua
Follow @josephinelevander_mua at instagram.com

Follow on Bloglovin